Yleisön pyynnöstä tämä klassikko.
Tarvitaan;
"Kasvisbolognese";
3 isoa munakoisoa
2-3 perunaa
1 paketti nyhtökauraa / härkistä
2 sipulia
8 valkosipulinkynttä
2 purkkia tomaattimurskaa
2 pikkupurkia tomaattipyreetä
Hunajaa
Tummaa balsamicoa
Mustapippuria, 1 kasvisliemikuutio, 1 rkl basilikaa, 1 rkl oreganoa
Bechamel;
7 dl maitoa, mantelimaitoa tai kauramaitoa
Vehnäjauhoja / maizenasuurustetta.
Täytteet ja kuorrutteet;
1 mozzarellapallo
2 pss. tai ~350g juustoraastetta (mikä vaan kä, itselläni oli Pirkka emmental - mozzarellaraastetta)
Oliiviöljyä
Aloita pesemällä munakoisot, viipaloi ne pitkittäin ~1 cm paksuisiksi siivuiksi. Suolaa viipaleet molemmin puolin ja asettele ne lävikköön pystyssä "itkemään" tunniksi puoleksitoista, ei ole niin tarkkaa.
Laita uuni kuumenemaan ~230 asteeseen.
Pese perunat ja kuori ne, mikäli et uskalla syödä perunankuoria. Viipaloi ne 2-3mm viipaleiksi, eli ohuiksi viipaleiksi. Ryöppää ne nopeasti suolatussa vedessä ja valuta sekä jäähdytä.
Hienonna sipuli ja valkosipuli, laita kasariin oliiviöjyä ja kuullottele sipuleita siinä miedolla lämmöllä tovi. Lisää tomaattipyree ja paista tovi. Lisää sitten 1 rkl tummaa balsamicoa ja saman verran hunajaa. Paista vielä tovi, lisää 2 tölkkiä tomaattimurskaa ja murskaa yksi kasvisliemikuutio sekaan.
Alenna lämpöä ja anna kastikkeen hiljaa poreillen kiehua vähän kasaan. Lisää yrtit sekä mausteet ja lopuksi nyhtis/härkis.
Huuhtele munakoisoviipaleet huolellisesti ja taputtele ne kuivaksi talouspaperilla. Talouspaperia menee paljon, tiedän. Aseta uuninpellille leivinpaperi ja lorota siihen oliiviöljyä raidoiksi. Asettele munakoisoviipaleet vieri viereen pellille ja lorauta niiden päälle vielä vähän öljyä. Munakoisoa pitää paistaa uunissa n. 10-15 min per puoli jonka jälkeen ne käännetään jotta saadaan molemmat puolet kauniin ruskeiksi. Itselläni meni vähän reilu 15min per munakoisojen puoli, mutta minulla onkin onneton kaasu-uuni.
Munakoisot voi myös paistaa pannulla, tai kahdella jos taidot riittävät. Tästä on usein seurauksena helvetillinen sotku ja päivätolkulla kestävä saatanallinen rasvankäry joka saa naapurinne luulemaan, että asunnossanne on laiton kreikkalainen ravintola.
Valkokastike, eli bechamel, syntyy samalla kun munakoisot ovat uunissa. Kaada kattilaan useampi ruokalusikallinen öljyä tai voita ja lisää jauhoja. Tavoite on saada aikaiseksi vajaa desi jauho-rasva -mömmöä. Paista tätä sotkua varovasti, ettei se ruskistu ja ota siitä noin puolet talteen lautaselle. Jauho-rasvasuurus on sitten perkeleen kuumaa ja pitää lämmön todella pitkään!
Lisää kattilaan vaadittu määrä haluttua maitoa ja ryhdy kuumentamaan sitä samalla sekoittaen, ettei se pala pohjaan. Kun kastikkeenalku on niin kuumaa, että siitä lähtee höyryä, voit lisäillä siihen talteen ottamaasi jauho-rasvasuurusta nokare kerrallaan. Vatkaa suurus rivakasti kastikkeeseen ja jatka kuumentamista kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Bechamel saa olla todella paksua, vaan ei tönkköä. Jos tuntuu, että soosi vetää liian kiinteäksi niin voit lisätä siihen vettä tai maitoa. Mutta ei olutta tai punaviiniä.
Mausta bechamel suolalla ja raastetulla muskottipähkinällä.
Passelin isoon uunivuokaan levitetään pohjalle yksi kerros perunaviipaleita, tämän päälle ohuelti kasvisbolognesea ja sen päälle vähänlaisesti bechamelia. Sitten asetellaan paistettuja munakoisoviipaleita, joiden päälle tulee lisää kasvisboloa ja bechamelia. Sitten tulee taas kierros perunaa, jonka päälle bolognesea ja viipaloitu mozzarella. Ja munakoisoa. Toista kerrosten rakentamista kunnes pääsi sekoaa, ruoka-aineet loppuvat tai uunivuoassa tulee reunat vastaan. Viimeiseksi tulee kuitenkin bechamelia jonka päälle reilusti juustoa.
Paista uunissa, 180 astetta ja 30-45 min kunnes juusto on kauniin ruskeaa.
ps. Musaka on kuten kaalilaatikko, eli paranee vain kun saa levätä yön yli. Tosi proot tekevätkin suuritöisen musakan jo edellisenä iltana ja vain lämmittävät sen seuraavana päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti