torstai 3. toukokuuta 2018

Nikon F2, rakkaus laajakulmaan ja sähköisen hömpötyksen turhuus

Taannoin Twitterissä keskusteltiin kameroiden eri toiminnoista. Kerroin, että kuvaan pääsääntöisesti kameroilla joissa ei ole kuin yksi mittari ja se on se mittari joka näyttää ammuttujen ruutujen määrän.

Näitä kameroita minulla on mm. Zorki, FED5, Yashica Minister D ja Zeiss Ikon Nettar. Kameroita joissa on valotusmittari, mutta jotka toimivat täysin mekaanisesti ilman patteria löytyy Nikon F2, Olympus OM ja Pentax K1000.

Mihin niitä kaikkia mittareita sitten tarvitsee? Minä en tiedä. Toki valotusmittari helpottaa elämää jos kuvataan poikkeuksellisissa oloissa tai käytetään superhidasta tai -nopeaa filmiä. Aivan tosiaan, filmiä. Ilman sähköä toimivaa digikameraahan ei olekaan. (Ja tuskin on myöskään koskaan olemassa yli 20 vuotta vanhoja, toimivia digikameroita).

Tämänhetkinen luottopelini on Nikon F2. Se on niin sanotusti täysin mekaaninen kamera. Pohjassa on patterikotelo, mutta virtaa tarvitaan vain etsinlasin päälle asentuvan Photomic -pään valotusmittarille. Jos käyttää perinteistä prismaetsintä tai kuiluetsintä, valotusmittaria ei ole. Eikä sitä tarvita.

Nikon F2 kuiluetsimellä. Ainoat käyttäjän säätämät toiminot ovat aukon valinta objektiivista sekä suljinaika.

Mistä sitten tiedän, minkä aukon tai ajan laitan kameraan? Noh, minä katselen ympärilleni ja arvioin sopivan aukon ja suljinajan. Ja kyllä, ei tarvitse olla mikään velho pystyäkseen tähän. Minä siirryin viime syksynä Pentax K1000:sta suoraan Yashica Minister D:hen johon ei ole saanut pattereita vuosikymmeniin. Laite on mittaetsinkamera keskussulkimella, joten mitään peilikoneistoa ei laitteesta löydy, joten sillä pystyy kuvaamaan käsivaralla hyvinkin hitailla ajoilla 1/15 ym.

Mutta se valottaminen. Mikäli nk. Sunny 16-sääntö ei ole tuttu, niin kannataa tutustua aiheeseen esimerkiksi tämän wikipedia-artikkelin kautta Pekka Keskinen on myös blogissaan perehtynyt aiheeseen erittäin perusteellisesti ja hänen tekstinsä kannattaakin lukaista ajatuksen kanssa.

Valokuvaamista ilman valotusmittaria ei pidä pelätä, vaan ottaa rohkeasti haltuun. Samat säännöt nimittäin pelittävät myös digimaailmassa, joskin kennon herkkyyttä voi muuttaa lennossa. Sama ei onnistu filmikameran kanssa.

Tässä muutamia viime viikkoina ottamiani kuvia jotka on otettu Nikon F2:lla, kuiluetsimellä (eli ilman valotusmittaria) ja 28mm laajakulmalinssillä.







Tämä on itseasiassa otettu 55mm linssillä, joka on melko "tele" :D Mutta yhtälailla ilman valotusmittaria.

Nykyajan valokuvaus ja sen rappio

Nauran aina kovasti kun kuulen miten ihmiset puhuvat järjestelmäkameroista "oikeina kameroina" joilla saa hyviä kuvia. Varsinkin digijärkkäreistä puhuttaessa. Nauran kovin. Hyviä kuvia saa vaikka filmipurkista tehdyllä neulanreikäkameralla.

Juntit!

En pysty viettämään aikaani valokuvausfoorumeilla tai Facebookin valokuvausryhmissä. En vaan pysty. Siellä puhutaan sellaisisista asioista kuin megapikselit, RAW-tiedostot ja ihmetellään jonkun Lightroomin käyttöä ja sen kalleutta ja sitä kunnolla pyörittävän tietokoneen kalleutta. Ihan samaa kamahomoilua ja rahalla saa -mentaliteettia kuin kello- ja autoharrastajien ryhmissä. Neulamunaiset pelkurit pönkittävät itsetuntoaan pikavippien ja balanssiluottojen rahoittamilla ostoksilla. Hyi helvetti, oksettavaa.

Noissa ryhmissä myös rakastamani suomen kieli rapautuu kovaa vauhtia. Tyhmentäviä anglismeja vilisee silmissä jatkuvalla syötöllä.

Ei puhuta skannaamisesta, vaan scannauksesta. Mittaetsin on rangefinder. Täyskenno on full frame.

Valtaosa ei edes osata kuvata valolla, siis valokuvata. Heidän kalliit, eksoottisilla nimillä varustetut digitaalijärjestelmäkameransa ovat automaattiasennossa 99% ajasta, koska kenelläkään ei ole aikaa ja halua sisäistää tuhatsivuista manuaalia. He eivät tiedä mitä tekevät, eivätkä he tule koskaan oppimaan. Koska "hyvä kamera" on heille sellainen joka on "iso" ja siinä lukee isolla mikä se on, siksi että muut "valokuvaajat" osaavat olla kateellisia, koska toisella on kalliimpi kamera.

Jos kuvaat koko ajan täysautomaatilla ja toivot saavasi kuvistasi "hyviä" runkkaamalla niitä jossain Lightroomissa apple-tietokoneellasi, olet kuin joku joka matkustaa aina bussilla ja toivoo siten oppivansa ajamaan autoa.

Go full manual.

Kuvien muokkaaminen photoshopissa ja Lightroomissa

Moro vaan kaikille ja terve tuloa tänne puhekielisen valokuvausblogin puolelle tsekkaamaan kaikki hienoimmat kamahomohömpötykset sun muut jutut.

Paljon on tullut blokiin kyselyit et millä ja miten mä muokkaan mun kuvia.

No juttu on silleen , että mä en muokkaa mun kuvia. Mä kato osaan ottaa hyviä kuvia ihan itse. Niitä ei tarvitse muokata.

Suosittelen sullekin, että liimaat sen digihelvettisi kuvausmoodikiekon asentoon "M" eli täysmanuaali ja opettelet itse ottamaan kuvia.