keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Kokovartalojuhannus

Kyllä juhannus pitää ottaa vakavasti, suomalainen on sosiaalisdemokraattisluterilaisesti lannistettu jo leikkikoulusta asti ja koska mässäysbakkanaalien numero uno, joulu, on tuhottu amerikkalaisella hapatuksella, ei ugrille jää kuin keskikesän juhla.

Suomalaisen elämää pilaavat sellaiset asiat kuin tulovero, ravintoloiden aukioloajat, asiamiespostit, SDP ja maailman kalleimmat autot. Ainoa hetki elämässä toimia kävelevänä keskisormennäyttönä poliittisesti korrektille maailmalle on juhannus.

Juhannuksena ei olla köyhiä eikä kipeitä, verisuonet eivät tukkeudu eikä kenenkään haima pamahda jussina. Joku ehkä hukkuu kustessaan paatissa, mutta yleisesti ollaan sitä mieltä, että on parempi hukkua kuin näyttäytyä virtsat pöksyissä.

New Age-tyypit, hipit ja muut hörhöt uskottelevat itselleen ja muille, että ihmisruumis on temppeli jota tulee vaalia, mutta tämä on ihan höpöä. Totuus on, että ihmisen kroppa on huvipuisto ja sen haltijalla on kaikkeen oikeuttava ranneke. Tässä kiteytyy juhannuksen ydin. Mindfullnessit sun muut joutavat romukoppaan, oikeasti riittää kun istuu kannon nokassa jaloissaan muovikassi jossa on niitä pinttikokoisia oluita, niissä on jokaisessa 0,068dl enemmän olutta verrattuna normaaliin isoon olueeseen.

Juhannus vapauttaa, vain juhannuksena voi juopottelua, alastomuuutta ja kiikkeriä huonekaluja normaalisti inhoava osastopäällikkö istua notkuvassa valkoisessa muovituolissa pelkissä kalsareissaan ja kaataa pinttikokoisesta oluesta päälleen bisseä "helpottamaan rusketusprosessia".

Oma juhannukseni on ns. Kokovartalojuhannus joka alkaa aattopäivän aamuna, loppuu vasta myöhään sunnuntai-iltana ja muistuttaa sattumanvaraisessa kaoottisuudessaan William Friedkinin Sorcerer-elokuvaa, ilman kuorma-autoja ja vähemmällä nitroglyseriinillä. En voi suositella tämmöistä kenellekään, mutta minulla on ollut ihan nastaa.

sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Täydellisen pizzan metsästys jatkuu

Olen jatkanut kokeilujani Napolin lahjan, eli pizzan, saralla. Taannoinen tekstini pizzanväännöstä sai paljon lukukertoja ja nyt on tullut aika taas tarkastella rakkaan lätyn valmistusta.

Nimittäin, uskokaa tai älkää, nykyään saa ihan tavallisesta Supermarketista himoittuja italialaistyylisiä 00-jauhoja. Nämä eivät ole tietenkään mitään "lupa tappaa" jauhoja vaikka tuplanolla nimessä esiintyykin vaan tuo kertoo jauhojen jauhatusasteen hienouden, 00 on hienointa ja 01 karkeampaa jne.

Kävin K-Mustapekassa poistamassa kahden kilon pussin Ramlösa kvarn tipo 00 -jauhoa (luulin aina että Ramlösan jannut tekis vaan vissyvettä mutta oppia ikä kaikki!) jonka takakannessa oli nastasti pizzaohje, mitä en lukenut. Näitä nollanollajauhoja saa huhupuheiden mukaan huomattavasti halvemmalla etnisistä liikkeistä mm. Puhoksen kauppakeskusta Alanyasta, mutta Itä-Helsinki on mukavuusalueeni ulkopuolella.


Siellähän niitä on, pariakin sorttia.

Lyhyestä virsi kaunis, 00-jauhot näyttävät ihan tavallisilta jauhoilta. Ehkä vähän hienommilta jauhoilta? Ne leipoontuivat ehkä aavistuksen verran nopeammin ja lopputulos oli jotenkin sileämpi taikinamöykky kuin mitä normaalijauhoilla tai Myllyn Paras pizzajauhoseoksella. Tämä vaatii vielä opettelua ja käsittääkseni paras lopputulos saadaan kun 00-vehnäjauhoihin lisätään vähän durumia tai jotain muuta vastaavaa.

Kunnolla alustettu taikina jätetään turpoamaan märän liinan alle useammaksi tunniksi, mieluiten ehkä jopa yön yli jääkaappiin. 00-jauhoilla leivotussa taikinassa on kunnon sitko ja pienellä (mutta sitäkin hikisemmällä) ähestyksellä siitä saa venytettyä pizzanmuotoisen kiekon. Kokeilin kaulita pientä koe-erää ja niin runsaasti ilmakuplia oli taikinan sisällä että sellaista pauketta ei olla kuultu sen koommin kuin maastopyörällä kuplamuovin päältä ajoin vuonna 1997. Olohuoneessamme. Vanhemmat eivät tykänneet.

Lopputulos; jatkan leipomista näillä jauhoilla, lopputulos oli parempi kuin durumvehnäjauho & erikoisvehnäjauho kombolla eivätkä nämä ole oleellisesti kalliimpia. Seuraavaksi pitää opetella heittelemään pizzataikinaa rystysten päällä, sillä tavalla että se ei päädy lattialle.

Tämä pizza on raaka. Täytteinä kalamata -oliivit, suppilovahverot ja mozzarella.

Tämä pizza on kypsä. Täytteet samat mutta päällä extra vergine -oliiviöljyä ja tuoretta basilikaa.


Pizzalapion valmistusohjeet tulevat myös jossain vaiheessa blogiin, niitä tosin saa suht edullisesti myös kaupasta ostettua, googlatkaa vaikka "pizzalapio", tulette yllättymään!

tiistai 13. kesäkuuta 2017

Räyhäpetterin virallinen kesäolut 2017

Kesäkuu on nyt täällä ja vaikka sateisia päiviä on ollut, ovat kaikki pikku karvanaamat päässeet jo ainakin kerran pussikaljalle ja herkullisia grillisuunnitelmia tekemään.

Kesä tarvitsee myös virallisen kesäoluen! Aikaisemmin vuoden kesäoluina ovat olleet tutut merkit, sinikylki pirkka, kotimaista lager, karjala, kotimaista IPA sekä Kukko pils, kaikki oluita joita on helposti saatavilla lähimmästä marketista.

Räyhäpetterin vuoden 2017 virallinen kesäbisse pussikaljalle puistoon, grillihetkiin, mökille, kalaan ja kaikkialle missä ihminen tykkää vain juoda olutta koska on kesä ja olut on hyvää, on Pirkka-tuotesarjan meksikoviboja henkivä Olé!

Tico tico!

"Mite temä mehiko olut muka on?" - te känisette siellä ruudun toisella puolella, kyllä minä tiedän! Olé on niitä "maissilla pilattuja" meksikaanibissejä joita suomessa myydään yleensä sillä mielikuvalla että pullon kaulaan tungetaan limettisiivu.

Mikä sitten erottaa Pirkka Olén muista vastaavista, kuten Sol:ista, Corona Extrasta, Salitoksesta? No vaikka mikä, aloitetaan tärkeimmästä; se on halvempaa kuin mikään edellämainittu, muut ovat vajaata kolmea euroa kun taas Olé on alle kaksi euroa, 1,85€-1,99€ mitä minä olen nähnyt.

Toisekseen, vaikka Olé ei täytäkään rheinheitsgebotenia tinkimättömiä ehtoja, niin se on silti ihan hyvä bisse. Siinä on nimittäin humalointia tarpeeksi taittamaan maissin makeus, en ole vielä testannut toimiiko tämä olut limettisiivu kaulassa mutta uskoisin näin.

Kolmannekseen, olut on lasipullossa jonka massa varaa kylmää itseensä tehokkaammin kuin purkin alle millin ohut alumiinikylki. Lisäksi alumiini on äpärämetallia. Ja alumiinin lakassa voi olla jotain kemikaaleja!

Sen lisäksi että tuote on lasipullossa, on pullo trendikkäästi pitkäkaulainen. Kyllä. Pitkäkaulaiset pullot ovat tulossa taas muotiin ja nyt ennen kuin limaiset hipsterit pikku viiksineen ehtivät kaapata pitkäkaulaiset pullot limettiviipaleineen omaan habitukseensa, on jokaisen pitkätukan, rokun, punkkarin ja wannabe-pultsarin ryhdyttävä juomaan Pirkka Oléta puistoissa ja grillibileissä. Ihan vain siksi että voidaan pilata parin hipsterin päivä!

Hyvää kesää kaikille. Älkää antako janon yllättää!

Pussikaljakaveri