Oltiin faijan kanssa syvällä Baton Rougen kreolikortteleissa, mukana treenikassillinen mutkia mitkä piti realisoida käyttövaroiksi kotimatkalle. Kassista irtosi kuus ja puol tonnia, litran lesti bayou countryn kotipolttoista rommia ja padallinen kasvisgumboa. Gumbo vedettiin sivukujalla maassa istuen slaavikyykyssä maissileivän palan toimittaessa lusikan virkaa. Rommi toimi hyvin ruokajuomana, mutta se meni ensin polviin ja sitten päähän..
Tarvitaan:
1 iso paprika
3-4 varsisellerin vartta
ainakin 10 valkosipulin kynttä
2-3 nyrkinkokoista sipulia
kourallinen chilipalkoja
1 tlk ruskeita papuja
1 tlk valkoisia papuja
1 tlk maissinjyviä
1 tlk kikherneitä
4-6 perunaa
1 tlk tomaattimurskaa
0,5l vahvaa kanalientä (myös kasvisliemi käy)
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl savupaprikajauhetta
2tl juustokuminaa
mustapippuria, helvetisti
Öljyä
4 rkl Vehnäjauhoa
Ensiksi pilko ihan
kaikki kasvikset suupalan kokoisiksi, sipulit yhteen kippoon,
paprikat, chilit ja sellerit yhteen. Perunat voi kuutoida myöhemmin. Ryi pavut, kikherneet ja maissit lävikköön valumaan.
Tarvikkeet pilkottuna ja valmiina rouxin tekoon! |
Laita puoli litraa vettä kiehumaan ja sinne 2kpl kanaliemikuutioita.
Ota iso kattila, mielellään joku 4-5l. Kippaa pohjalle desi öljyä ja 4 rkl vehnäjauhoja. Laita lieteen tehoja sen verran, että vehnäjauho-öljyseos alkaa kypsymään ja ruskistumaan. Tarvitset teräksisen vispilän, vatkaimen tai lastan jolla hämmentää jauho-öljyseosta koko ajan. Se ei saa päästä palamaan!
Ruskistettua rouxia, paljon tämän ruskeammaksi ei arvaa päästää! |
Tämä
öljy-jauhoseos on gumbon sielu, sitä kutsutaan nimellä roux
(lausutaan ruu) ja jokaisella kokilla on oma tapansa tehdä roux,
aina rasvasta ja jauhoista riippuen niiden keskinäiseen määrään
ja paahtoasteeseen. Roux antaa gumbolle sen ominaisen maun.
Ruskista jauhoseos niin ruskeaksi kuin uskallat, hyvä nyrkkisääntö on että ”nutellan ruskea” on se mitä seos on juuri ennen kuin se palaa. Vähän ennen tätä ruskistumisen astetta sammuta liesi ja kippaa sipuliseos kattilaan. Se jäähdyttää jauho-rasvaseoksen ja kypsyy samalla.
Sipulit jäähdyttämässä rouxia ja kypsymässä jälkilämmössä |
Sekoittele tovi, laita liesi takaisin päälle, nyt keskilämmölle ja lisää paprika-chili-selleriseos kattilaan. Hämmentele tovi ja lisää mausteet. Sitten voit kippaa kanaliemen kattilaan, muista hämmentää voimakkaasti, sekä tomaattimurskan.
Pistä seos kiehumaan ujosti ja kuori sekä kuutioi perunat sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Lisää ne kattilaan, laita kansi puoliksi päälle ja alenna lämpöä niin paljon että keitos juuri ja juuri poreilee kannen ollessa päällä. Anna hautua pari tuntia, muista välillä hämmentää. Jos patasi kestää uunituksen, voit valmistaa gumbon myös uunissa.
Gumbon voi popsia
sellaisenaan, tai riisin kanssa. Tai keitä vaikka perunoita kylkeen.
Tyyli on vapaa. Lihaa ruokaansa kaipaavat voivat mättää sekaan
mitä tahansa broilerista alligaattoriin. Ruokajuomaksi käy vaikka se paikallisten kreolien tislaama rommi..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti