tiistai 17. toukokuuta 2011

Uutta perunaa..

"Peruna on Suomen tryffeli."- Sanoo Pekka Terävä, ja puhuu muuten asiaa.

Uusien perunoiden pesu on aina koettu vaikeaksi. Tai ainakin omissa tuttavapiireissä. Väitehän on mitä karmeinta herjausta rakasta perunaamme kohtaan!

Kilo perunoita laitetaan neljän litran kattilaan. Neljän litran kattilaan mahtuu kaksi nyrkkiä rinnakkain ja on n. olutuopin korkuinen. Jos paikalla on vaimoihminen tai siihen rinnastettava, voidaan häntä pyytää sormella osoittamaan kyseinen metallituote.

Jos kattilaa ei löydy, otetaan seuraavaksi lähin vastaava tuote. Salaattikulho, pienempi kasari, sotilaskypärä.

Aseta kattila tiskialtaaseen ja laita hanasta kylmä vesi juoksemaan siihen, kaada perunoita n. 3/4 osaa kattilan korkeudesta.

Ja nyt tärkein; Jos kotoa ei löydy puhtaaksi miellettävää tiskiharjaa, osta sellainen. Joskus menneisyydessä kova juttu oli ns. "juuresharja" jonka ainut tehtävä nähdäkseni on roikkua inhottavan törkyisenä kuivauskaapin pinnoista. Myös puhdas käyttämätön kenkä- tai vessaharja soveltuu, mutta sellaisia tuskin kellään lojuu nurkissa?

Juuresharja joutaa roskiin, varsinkin jos kodin kaikki kasvikset ovat kotoisin alepasta tai k-kaupasta.

Samalla kun vesi valuu, änkeä puhdas - tai ainakin fairystä vapaa - tiskiharja pottujen joukkoon, hämmennä sopivalla voimakkuudella, korkeussuunnassa lievästi kallellaan ympyrää. Alle minuutissa sinulla on kattilallinen puhtaita perunoita! Kaada potut lävikköön, huuhtaise nopeasti ja takaisin kattilaan. Lisää keitinvesi, suola ja tilli. Keitä kypsäksi ja syö minkä kanssa vaan. Peruna on hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti