keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Sisäfilettä, kermaperunoita ja sienilisäke

Heh heh. Juuri kun nostelin putkikassia autoon, kaveri kadun toiselta puolelta soitti kännykkään; "Tulin just tukkutorilta, sain halvalla kassillisen sisukkaa, haluutko yhden pötkön brassia?".

Valkoihoinen, lihaa syövä heteromies ei IKINÄ kieltäydy sisäfileestä. Eikä ainakaan ilmaisesta sellaisesta!. Kävin koppaamassa fileen kylmälaukkuun jonka sisätilalämmöstä vastasi juhannusmeiningillä 24 kylmää oluttölkkiä sekä pullollinen hyväksi havaittua edullista espanjalaista roseeta! Mamma mia!

Maaseudun M-kaupasta kävin ostamassa puolitoista kiloa Timo-nimistä perunaa sekä nyrkin kokoisia herkkusieniä, liekö säteilyeroosion kasvattamia...? Sipulia, valkosipulia, creme bonjuaar-valkosipulipulituorejuustoa, kermaa...

Aloitin renssaamalla sisukasta ylimääräiset kalvot pois, seuraavaksi fileen "häntä" viillettiin omaksi pihvikseen ja jäljellejääneestä pötklylästä saikin leikattua passelisti viisi kappaletta n. 4 cm paksuja pihvejä. Taputtelin piffejä käsin hieman sileämmäksi ja nakkasin lautaselle. Päälle merisuolaa, mustapippuria, oliiviöljyä ja lopuksi tirpsuttelin vielä hieman halpaa punkkua lihan päälle. Nostin lautasen syrjään vartomaan.

Vaimo komennetaan pesemään perunat, sillä välin hakataan kourallinen (ihan oikeasti ISO KOURALLINEN) valkosipulinkynsiä niin pieneksi kuin taidot ja leikkuulauta vain sallivat. Pestyt perunat viipaloidaan kuorineen n.3mm siivuiksi, tekniikka vapaa, suoraan isoon paljuun jossa on kylmää vettä.

Tässä vaiheessa kiehautetaan litran verran vettä jonne lisätään yksi lihaliemikuutio.

Nyt tärkein vaihe. Perunat paistetaan pannulla erissä ja jokainen erä suolataan, pippuroidaan ja valkosipuloidaan. Eli pannu kuumaksi, sinne ripaus öljyä ja pieni nokare voita. Perunoita sen verran, että satsia voidaan järkevästi käännellä. Ensimmäisen pannullisen kohdalla voi tehdä karkean arvion, kuinka monessa erässä perunat paistetaan, erottele hienonnettu valkosipuli leikkuulaudan päällä yhtä moneen kekoon. Pilko vielä pari sipua hienoksi ja lisää puolet sipulista viimeiseen perunaerään.

Varo ylisuolaamista! Perunoita paistetaan sen verran, että niistä tulee läpikuultavia, saavat ruskistua reunoistaan vähäsen. Kaada perunat sopivan kokoiseen uunivuokaan.

Kuten sanottu, paista perunat erissä. Perunoita paistaessa kannattaa uuni laittaa valmiiksi lämpenemään, 180'C on passeli. Kun viimeinen erä pottua päätyy vuokaan, kaada reilu puolet kuumasta lihaliemestä sinne ja nosta vuoka uuniin. Perunat saavat olla uunissa kunnes kypsiä, helpostikin reilun tunnin.

Sienet huuhtaistaan ja niistä viilletään jalka irti niin läheltä lakkia kuin mahdollista, jalat pilkotaan pieneksi ja yhdistetään jäljelläolevan sipulisilpun kanssa, jätä kuitenkin vähän sipulia kastiketta varten. Lakkeihin pannaan nokare tuorejuustoa (tässä tapauksessa cremebonjour valkosipulia), päälle sipuli-sienihakkelusta ja koko komeuden päälle vielä nokare voita sekä rouhaus mustapippuria. Sienet laitetaan uuniin kuten parhaiten mahtuvat, itse taittelin foliosta "kuppeja" joihin sienet tulivat. Sienet kypsyvät uunissa n.20 minuutissa, samalla kuin perunat.

Pieneen kattilaan laitetaan n.40g voita ja lämmitetään varovasti. Hienonna viherpippureita (15-20kpl) kämmenissä ja lisää kasariin. Rouhi hieman mustapippuria sinne myös. Lisää n.2 rkl vehnäjauhoja kattilaan ja hämmentele passelilla kapustalla. Yritä saada jauhot hieman ruskistumaan, varovasti! Kun jauhoissa alkaa olemaan hieman väriä, lisää sipulisilppu kasariin. Kuuma rasva-jauhoseos kypsentää sipulin erittäin nopeasti, alle minuutin jälkeen voit kaataa lämmintä lihalientä, samanaikaisesti vatkaten kasariin. Kaada ensin vain n.1 dl, lisää tämän jälkeen kerma. Vatkaa ja odota, että kastike lämpenee. Tarkista sakeus ja ohenna tarpeen vaatiessa lihaliemellä. Muista tarkistaa myös suolaisuus, suolaton kastike sopii konttoriruokalaan.

Pihvit osaa jokainen paistaa, pari nyrkkisääntöä;

- Älä koskaan paista jääkaappikylmää lihaa, ota liha huoneenlämpöön 2-3h ennen paistokekkereitä.
- Älä yritä tehdä pihvien pannulle tunkemisen maailmanennätystä, pannun lämpökuorma ja lämmönsiirto-ominaisuudet ovat rajalliset. Pihvejä paistaessa, pannua pitäisi näkyä n.40% eli melkein puolet. Normaalilla 24-26cm halkaisijaltaan paistinpannulla 3 sisäfilepihviä on ehdoton maksimi, ulkofileestä ja paistista tehtyjä isompia piffejä ei kannata kahta enempää laittaa pannulle.
- Kuuma pannu. Aina kuuma pannu.

Sitten vielä kun ajoittaa perunoiden sekä sienien kypsymisen oikein...

Voilá!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti