tiistai 17. toukokuuta 2011

Pizza, tai "pitsa" tai "pide" kuten nurkilla huudellaan

Kaupan raakapakastepohja on pirun helppo, halpa ja nopea oikotie pizzan valmistukseen.

Mutta on se synti ja häpeä käyttää valmista pohjaa jos kaiken muun pilkkoo ja hienontaa omilla karvaisilla käsillään. Pizzapohjahan on oikeastaan vain leipä ja jokaisen tulisi osata leivän teko!

Ja koska pizzan laadun määrittää pohja, on syytäkin panostaa siihen. Jokainen joka on maistanut tuoretta leipää tietää mistä puhun.

Pizzataikinan A ja O on kunnon sitko, sitko meinaa samaa kuin taikinan purukumimaisuus. Mitä parempi sitko, sitä paremmin taikinaa voi venyttää. Sitko muodostuu vehnästä ajan ja vaivan kanssa, mistä verbi vaivata. Heh heh.

Pizzajauhoina voi käyttää joko valmista sekoitusta, jota tarjoaa Myllyn Paras tai sitten sotkee itse

2/5 Durumvehnäjauhoa
2/5 hiivaleipäjauhoa
1/5 vehnäjauhoa.

Kahteen desiin vettä tulee n. 5 desiä jauhosekoitusta, 3 rkl oliiviöljyä, ripaus sokeria ja suolaa ½-1 tl. Ja hiiva.

Saatanallisperkeleellisen vaivausoperaation voi kuitenkin oikaista. Taikinaa ei tarvitse lätkiä varttituntia samalla kun laulaa italialaista oopperaa. Laita nestemäärään n. 2/5 jauhoista ja vedä sähkövatkaimella, vispilät asennettuina pari minuuttia melkein täysillä. Vaihda vispilät taikinakoukkuihin ja vaivaa loput jauhot taikinaan. Tämän vikan homman voi hoitaa käsinkin. Reilusti alta kymmenen minuutin saadaan taikinasta vaivattua sellainen, että se juuri ja juuri säilyttää pallon muodon, eikä tarraa sormiin. Muovaa taikina palloksi kulhoon, ripottele hiukan jauhoja päälle, peitä liinalla ja anna turvota muutama tunti.

Sähkövatkaimen käyttö durumvehnän kanssa tekee höpöä vehnän gluteenille, sitko alkaa muodostumaan kuin itsestään.

Taikinapallosta napataan vähän nyrkkiä pienempiä paloja, jotka pyöritellään käsissä jälleen palloiksi. Sitten niistä taputellaan kämmenien välissä kiekkoja, jotka asetellaan varovasti uunipellin/pizzakiven kokoisiksi leikatuille leivinpapereille. Suosittelen asettamaan paperin esimerkiksi leikkuulaudan päälle, josta pizza on helppo tuupata uuniin. Kiekkoja kaulitaan kaulimella tai pulikalla hieman isommiksi. Itse tykkään kaulia taikinaa vain hiukan litteämmäksi ja sitten ruveta heittelemään taikinaa rystysten varassa, samalla Dean Martinin kanssa duettoa laulellen. Viimeistellään plätyn muoto kaulimella/pulikalla.

Täytteet päälle ja paistetaan uunissa. Uuniin kannattaa kelata suoraan maksimit, eli 300 astetta. Jos käytössä ei ole ns. pizza- tai leipäkiveä, voi feikata sen verran, että jättää pellin uuniin kuumenemaan ja sitten liu'uttaa leivinpaperin päällä olevan pizzan pellille. Alumiinipelleillä tästä ei ole mainittavaa hyötyä.

Eikä sitten käytetä sitä X-tran juustonkaltaista tuotetta pizzan päällä vaan jotain OIKEAA juustoa. Mozzarellapallosta on hyvä sormin raastaa pienempiä paloja.

 Ecco la mamma! Pizza bellissimo!

7 kommenttia:

 1. Olen onnistuneesti apinoinut tuota kahden vaiheen taikinan teon taktiikkaa...nyt siitä löytyy maininta myös täältäkin:
  http://paahtaja.vuodatus.net/blog/2916795/kahden-juuston-pestopizza/

  Kiitoksia!

  VastaaPoista
 2. Pizzapohja ohjeet on aina hyviä.

  Mutta otsikkoon on tehtävä oma kannanotto. Nimittäin pide -> bide.

  Veikkolassa on med pizzeria kebab missä on ihan oma annos nimeltä bide ja se mistä tiedän että se on oma ruokalaji niin oli pakko kysyä työntekijänltä hilpeän naurun saattelemana :) Olen tietoinen että vessassa sijaitseva "pimppipuhelin" on nimeltään bide :)

  Duunikavereiden kaa todettiin että jossain vaiheessa varmaan pakko tehdä makumatka Veikkolaan ja maistaa sitä. Omistaja kehui sitä mutta oltiin jo tilattu omat safkat.

  VastaaPoista
 3. Mitenkäs hiivan määrä? Unohtuiko, vai "maun mukaan" X-]

  Myllyn Pizzajauhon paketissa suositellaan 1/3-osa pakettia, 15G muttei nostatella tunteja ...
  Olisko 10g sopiva pitkällä nostatusajalla?

  VastaaPoista
 4. Pussi pikahiivaa tai nokare tuoretavaraa. 99% tulee käytettyä tuota kuivahiivaa, on se vaan niin kätevää!

  VastaaPoista
 5. Näyttäisi että leivinpaperi on ollut uunissa?? Paperi kestää 300 asteisen kiven päällä 30-40 sekuntia kunnes alkaa kärytä ja haista. Jos ei pizzaa saa ilman paperia uuniin niin paperi täytyy vetää välistä pois 30 sekunnin päästä. Itse kyllä jätän pizzaan reunat jotka suojaavat pizzakiveä valumilta sekä kertovat kypsyyden. 2-3 minuuttia kypsyy mulla. Muuten hyvää asiaa sitkosta kikkoineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkka huomio! Nuukana miehenä käytän noita papereita uudestaan ja uudestaan, eli ne ottavat väriäkin vähän rapsakammin.

   En kyllä ole jaksanut napata sitä paperiakaan pois, täytyy treenata "poisnappaamista". Onko mitään vinkkiä kuinka saada paperi ilman pizzaa ulos uunista? Vai investoinko pizzalapioon?

   Poista