perjantai 20. toukokuuta 2011

Hawashileipä

Hawashileipä - tuo egyptiläinen lihapiirakka!

Hawashileipä on yhden tarinan mukaan peräisin Kairon kauppakaduilta, samalla kadunpätkällä puljua pyörittivät leipuri, lihakauppias ja maustekauppias. Kun oli hiljaista, kolmikko vietti aikaa vesipiippua poltellen ja maailmaa parantaen. Jossain vaiheessa kolmikko päätti yhdistää voimansa, lihakauppias hoiti lihat, maustekauppias mausteet ja leipuri leipoi maustetun lihan taikinakuoreen. Näitä hawasheja tehtiin aamusella vino pino ja ne käärittiin paikalliseen sanomalehteen uunin päälle pysymään lämpiminä. Kolmikko teki ilmeiseti ison tilin myymällä näitä leipiä ohikulkijoille ja toisille saman kadun varressa toimineille kauppiaille.

Tänä päivänä hawashileipä kuuluu olennaisesti egyptiläiseen keittiöön. Kuulemma mausteseos joka antaa juuri sen oikean maun hawashiin, on yhden perheyrityksen monopoli, sattuneesta syystä juurikin maustekauppiaan perillisten! En tiedä tarinan todenperäisyyttä, mutta tarinana se on pahuksen hyvä!

Tämä resepti ei tietenkään ole autenttinen, sillä käytössäni ei ole ehtaa egyptiläistä hawashimaustetta, mutta ihan hyvä "suomi-versio". Perusrunkonahan tässä on voimakkaasti mustapippurilla maustettu jauheliha jossa on runsaasti sipulia.


Eli aloitetaan leipätaikinalla johon tulee 1/4 durumvehnäjauhoa, 1/4 hiivaleipäjauhoja ja 2/4 erikoisvehnäjauhoja. Ja suolaa, öljyä ja ripaus sokeria. Veteen kannattaa ensin sekoittaa pelkkä hiiva ja durumjauho ja sitten vetää sähkövatkaimella täysillä hetkisen aikaa. Näin saadaan passeli sitko aikaan. Muuten taikina leivotaan aivan normaalisti. Paras tulos saadaan, jos taikina voidaan tehdä jo aamulla valmiiksi odottamaan, iltapäivällä nautittaessa leipään onkin jo ehtinyt muodostua miellyttävän hapan maku.

Täyte;
400g jauhelihaa
3 kynttä valkosipulia
4 isoa sipulia
1 tlk La Costeña salsaa
1 suippopaprika
tuoretta chiliä (itse laitoin jalapeñoja kun niitä on niin pirusti)

Pilko kaikki ainekset ja kuullota sipulit parissa erässä pannulla, laita kattilaan jonne salsan voi kipata vaikka heti. Kattilan alle vähän lämpöä jotta tekeytyy nastasti. Seuraavaksi kuullota paprikat ja lisää kattilaan. Lopuksi jauhelihat pannun kautta kattilaan. Älä laita kaikkea jauhelihaa kerralla pannulle, vaan mieluummin n.100g erissä. Keitetty jauheliha kuuluu Sodexhon ammattikeittiöihin, tehdään me muut PAISTETTUA jauhelihaa.

Pannulla olevat herkkumehut voi huuhtaista tilkalla punaviiniä tai olutta parempaan talteen, eli kattilaan.

Täytettä kärvennetään kattilassa kovalla lämmöllä samalla voimakkaasti hämmentäen, ettei se pala pohjaan. Tarkoituksena on höyrystää enimmät nesteet pois.

Maustepuolella mennään vahvasti lähi-idän suuntaan, itse kippasin täytteeseen mm.

- Curryä
- Juustokuminaa
- Mustapippuria (älyttömästi)
- Ras el hanouttia
- Paprikajauhetta
- Kuivattua chiliä

Suolaa voi laittaa hivenen reilummin kuin normaalisti ruokaa laittaessa, nyrkkisääntönä on että täytteet ovat suolaisempia kuin kääreet. Suolaton täyte ei maistu leivän läpi.

Sitten asiaan! Laita pitza-/leipäkivi uuniin ja 250 pykälää lämpöä, kauli taikinasta n. pizzapohjan paksuisia n. kahden kämmenen kokoisia lättyjä, nosta jäähtynyttä täytettä toiselle puoliskolle. Riivi tuoretta basilikaa täytteen päälle ja taita taikina yli. Purista reunat yhteen ja trimmaa veitsellä ylimääräiset pois. Paistovalmiiden leipien päälle voi sormin hieroa oliiviöljyä ja ripotella päälle mustapippuria, kuminaa ja suolaa.

Leivästä saa "kuivemman" version kun jättää salsan pois. Mikäli aikomuksena on syödä leipä käsin kannattaa tehdä se kuivempi versio.
Ja kaveriksi lautasella tsatzikia!

1 kommentti: