keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Lohta, salsaa ja bataattia

Päivän menyyllä tänään;

Ananas-chilisalsaa
edellämainitussa marinoitua Norjan Lohta
currykookosmaitoon muhennettua bataattia.

Ananas-chilisalsa:

½ ananas
2 Fataliin Aji Cristalia
½ habanero
1 rkl schirachaa
2 rkl sweetchiliä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja sokeria.

Ananas kuoritaan veitsellä, keskeltä löytyvä puumainen osa leikataan pois ja kuutioidaan n. 3x3 mm kuutioksi. Chilit pilkotaan siemenineen päivineen. Kaikki aineet kippoon ja sekoitellaan lusikalla.


Lohet otetaan paketista pois (tai jatkokäsitellään itse omin käsin pyöreästä kalasta annoskokoisiksi ) ja laitetaan passelin ahtaaseen pakasterasiaan osan salsasta kanssa. Kansi kiinni ja hölskytetään hieman, paitsi jos kansi ei ole tiivis! Pannaan jääkaappiin tekeytymään, mieluiten useammaksi tunniksi.


Bataatti kuoritaan ja kuutioidaan n.1,5x1,5 cm kuutioiksi, lyödään kattilaan ja lisätään haaleaa vettä sen verran, että peittyvät. Keittoveteen suolaa! Levy kutoselle ja bataatit kiehumaan. Pikkukattilaan laitetaan tölkillinen kookosmaitoa (Rainbowlla on tuote joka on tetrassa, hyvää kamaa.), kookosmaidon sekaan hämmennetään 1 rkl curryä, kymmenkunta kardemumman siementä, suolaa, mustapippuria ja tiraus sitruunamehua. Pikkukattilan voi laittaa lämpenemään vaikka kolmosella.

Ja nyt tärkeä vaihe! Bataatteja ei keitetä kypsiksi vedessä! Vedessäkeittämisen tarkoitus on vain ryöpätä ne! Eli kun vesi kiehuu, anna kiehua voimakkaasti n. 3-5 min, kun bataattikuutiot ovat pinnalta pehmeitä, mutta sisältä kovia kaada koko satsi lävikköön ja takaisin tyhjään kattilaan. Kaada bataattien päälle heti kookosmaitocurryliemi pikkukasarista!

Laita bataatit hautumaan jonnekin takalevylle ja aseta paistinpannu liedelle, mieluiten sille levylle jossa bataatit äsken olivat. Pikkukattila, jossa äsken oli kookosmaito, muistatko? Laita siihen n.1dl kylmää vettä ja vatkaa sekaan sen verran vehnäjauhoja, että nesteeseen alkaa tulla rakennetta tämä vehnäjauhoseos on tarkoitettu suurustamaan bataattihässäkkä. Anna sen kuitenkin olla toistaiseksi.


Eli nyt liedellä on kuumeneva paistinpannu ja hiljaa kiehuvat bataatit (kolmonen on passeli levyasento). Pikkukattilassa on suurus ja se on jossain käden ulottuvilla, kuten myös pullo edullista espanjalaista roseeta.

Laita pannulle pari rkl oliiviöljyä ja nokare voita. Juuri ennenkuin voi alkaa ruskistumaan, laita fisut pannulle nahkapuoli ylöspäin. Ei haittaa vaikka messissä tulisi salsanrippeitä. Paista kutosella kunnes saadaan oikeaoppinen herkullinen väri, käännä kalat, tiputa lämpö neloselle. Nyt voit sammuttaa bataattikattilan ja ripeästi hämmentäen juoksuttaa suurusta pikkukattilasta sekaan. Älä kaada koko satsia kerralla, muuten saat ison klimpin kookosmaitoa bataattikuutioilla!! Heti kun seos muistuttaa löysää puuroa, se on sopivaa. Jätä kattila kuumalle levylle, mutta muista välillä hämmentää!

Kun bataattimuhennoksesta on selvitty, voitkin kaataa kalojen sekaan muutaman ruokalusikallisen vettä ja asettaa kattilankannen paistinpannun päälle. Lohta on turha kärtsätä kuivaksi korpuksi, sitä varten ovat kouluruokalat.

Lohi saa tekeytyä kannen alla sen aikaa kun pöytä katetaan ja kurittomat perheenjäsenet komennetaan sen ääreen. Tarkista vielä ennen tarjoilua lohen kypsyys, paksummat siivut saattavat vaatia melkoisen haudutuksen.

Loput salsasta syödään pöydässä kalan kanssa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti