sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Limoncello

Ja koska ihminen ei elä pelkästään safkasta, myös juomapuoli pitää ottaa huomioon!

Vanha italialainen perinneherkku Limoncello toimii helteillä kuin nyrkki silmään. Ja perinteitä kunnioittaen, tämä tuote on parhaimmillaan itse tehtynä.

Aloitetaan n. ison keppanapullon/kahden nyrkin kokoisella lasipurkilla jossa on tiivis kansi. Jostain syystä meille kertyy erisorttisia purnukoita aivan tuhottomasti, joten tällä kertaa noin litrainen purkki löytyi tiskialtaan nurkalta.

Seuraavaksi hankitaan luomusitruunoita, luomua siksi että muissa on ties mitä torjunta-aineita. Riippuen sitruunoiden koosta, niitä tarvitaan 8-10 kpl.

Kotona sitruunat pestään ERITTÄIN HYVIN, ensin lämpimällä ja sitten kylmällä vedellä!

Seuraavaksi sitruunoita ryhdytään kuorimaan, paras on hyväkuntoinen kuorimaveitsi. Sitruunoista kuoritaan tarkasti vain ja ainoastaan kuoren uloin, keltainen osa. Valkoinen osa maistuu karvaalta.

Keltainen osa lähtee suunnilleen kynnen kokoisina ohuina paloina mutta lähtee kuitenkin. Kuoret laitetaan lasipurkkiin ja päälle kaadetaan puoli litraa 80% kirkasta alkoholia. Sattuneesta syystä näin väkevää alkoholia ei Suomessa saa myydä, mutta onneksi lautta kulkee Viroon!

Sitten purkki pannaan aurinkoiselle ikkunalaudalle viikoksi tai kahdeksi (riippuen janosta..) pitempi aika on parempi. Kun hetki on sopiva, tenttu-sitruunankuori liemi siivilöidään ja pannaan valumaan kahvinsuodattimen läpi. Itse sain n.4,5-5 desiä keltaista ja erittäin hapanta viunaa.

Kohta kaksi, laita pieneen kasariin kaksi desiä vettä ja kiehauta. Ryhdy nyt lisäämään sokeria kiehuvaan veteen, samalla sekoittaen. Tarkoituksena on saada aikaan ns. "kylläinen liuos" eli niin sokerista vettä, että siihen ei sokeri liukene.

Yhdistä sopivassa astiassa ½ sitruunaviunaa ja ½ kylläistä sokerilientä. Limoncello menee sameaksi, mutta ei väliä! Jos neljäkymmentävolttinen likööri tuntuu liian tömäkältä, voi oikaista sitä vesitilkalla.

Laita kylmään ja tarjoa koreista, jalallisista laseista, muutama senttilitra kerrallaan.

Pullollinen hyvää.

4 kommenttia:

 1. Onko mahdollista että kuori ja viuna yhdistelmä on 9,5dl vai onko tuossa jo jotain muutakin ?

  VastaaPoista
 2. Tuossa on kammottava kirjoitusvirhe, eli koko roskan tilavuus on ~9,5dl (alkoholi + kylläinen sokeriliuos). Kiitos tarkkaavaisuudesta, teen korjauksen varsinaiseen tekstiin.

  VastaaPoista
 3. Mä kyllä laitan omaan limoncellooni mukaan sitä "katkeraa" valkoista osaa sitruunan kuoresta. Se pieni katkeruus jotenkin sopii - antaa ikäänkuin ryhtiä muuten äklömakealle juomalle. No, makuasia.

  Viinana olen käyttänyt sekä apteekkipirtua että halpisvodkaa (38%). Pirtu on halvempaa ja siitä saa sen verran tuhtia tavaraa, että naiset ei käy pullolla. Se sameus vaan jurppii. Vodkasta saa kaunista juomaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaatko yhtään sanoa, paljonko sitä "valkeaa osaa" pitäisi laittaa, noin niinkuin prosentteina? Osaan sitten seuraavan kerran kokeilla.

   Täytyy myöntää, että niin kivaa kamaa kuin Limoncello on, on se jäänyt toistaiseksi jääkaappiin happanemaan. Vähän turhan äkkimakeaa härmäjuntille! :D

   Poista