lauantai 14. lokakuuta 2017

Harmaa suomi

Nyt trendaa sade. Joo ei se softpop artisti kasarilta.

Sade. Siis ihan totta. Koko lokakuun on satanut, viime viikon lauantaina ei satanut päivällä, mutta sitä en laske sillä olin kännissä, ja eilen ei satanut, ja sen lasken.

Mutta siis, sade. Sade on perseestä kun sitä tulee näin paljon, näin pitkään. Yritän keksiä jotain positiivista sateesta, mutta en keksi. Lapset toki tykkäävät hyppiä vesilätäköissä, mutta minä en ole lapsi, ainoastaan lapsellinen.

Viimeaikainen uusvanha harrastukseni filmivalokuvaaminen on tällä hetkellä pysähtyneisyyden tilassa, sillä en keksi miten menisin ulos kuvaamaan sadetta. Tai miksi.

Katson kateellisena Flickr:stä sadekuvia Lontoosta, Berliinistä ja Pariisista. Siellä on samalla tavalla sateista kuin elokuvissa, meillä Suomessa kun sataa, on sade jotenkin märempää, uhkaavampaa. Kun sataa, on pimeä. Ja kun on syksy, on muutenkin pimeää. Nyt on todella pimeää ulkona.

Kuvailen lähinnä Kodakin Tri-X 400 ja Ilfordin HP5+ mustavalkofilmeillä, 400 ASAn herkkyydellä. 400 ASAa ei meinaa riittää tuonne. Tosin Tri-Xllä kannataa filmit kuvata vähän alivalottuneesti ja sitten lisätä kehitysaikaan 25-45 sekuntia, toimii. Netistä kannattaa hakea termillä "prässäyskehitys" niin saa asiasta käsityksen.

Miksi tuo sade ei voisi olla kuin elokuvissa? Tai tulla ja jättää romanttisia pisaroita pintoihin mennessään? Ei, tuo sade on kuin kävisi suihkussa. Se sataa joka suunnasta (myös alhaalta, olen melko varma) ja kastelee tehokkaasti. Se jättää sinut kylmän niljakkaaksi. Niin tosiaan, ulkona on myös kylmä. Käyttämäni kamerat ovat metallirunkoisia joten ne jäähtyvät nopeasti samanasteisiksi kuin ulkolämpötila.

Ja suomalaisia sateessa on niin turkasen ikävä kuvata. Keinokuituvaatteita, linttaan käveltyjä lenkkareita. Eikä kukaan käytä sateenvarjoa. Kädet ovat taskuissa, lippa silmillä ja monella vielä huppu pään ympärillä, suuaukko umpeen nyöritettynä.

Katson ulos ikkunasta, taivas on harmaa, maa on harmaa, sade on harmaata. Suurin osa autoistakin on harmaita. Ja rakennuksista. Suomi on harmaa. Tasaisen harmaa. Lonkeron harmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti