perjantai 2. maaliskuuta 2012

Pihviä, punajuurta ja pippurista kermakastiketta

Eilen tuli taas kokattua sisäpaistista pihviä, valmiiksi renssattua hyvää lihaa 20€/kg! Tällä kertaa jotain vähän erilaista, lihaan tehtiin ristiviiltoja ja lisukkeeksi valikoitui pippurikermakastike sekä paahdetut punajuuret vuohenjuustolla!

Otetaan liha, eli sisäpaistin kärkiosa. Leikataan siitä sellaisia ~2cm paksuja pihvejä. Taputellaan kädellä vähän tasaisemmaksi ja tehdään pintaan 3mm ristikkokuvio terävällä veitsellä, ei tarvitse olla syviä viiltoja, sellainen 2-3mm riittää. Lopuksi nuiji pihvejä kevyesti nyrkillä.



Seuraavaksi hienonna 6 valkosipulinkynttä, nosta silppu pieneen kattilaan ja ota sieltä reilu hyppysellinen jokaisen pihvin päälle. Rouhi jokaiselle pihville mustapippuria, ripaus suolaa ja jotain kuivattua chiliä. Lopuksi pirskottele chipotletabaa ja hiero koko mausteseos pinnan viiltoihin. Toista toiselta puolelta. Kun pihvit on maustettu, ne voi nostaa yhteen läjään lautaselle vartomaan.



Lohko punajuuret, heivaa ne uunivuokaan ja törpöttele päälle suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä, 2tl siirappia ja ripaus oreganoa. Käännä uuniin 180-200'C ja kokeile tunnin päästä kypsyysastetta. Juuri ennen kuin ne ovat kypsiä, murra sormin reilusti vuohenjuustoa niiden päälle. (Nyt tuli mieleeni, että valmiin lisäkkeen päälle voisi vielä nostella lusikalla hunajaa...)

Kastike syntyy siinä sivussa. Nyt viime aikoina olen luopunut jauhoilla suurustamisesta ja siirtynyt tyystin Maizen....JA PASKAT!  ;D  siirtynyt keittämään kermaa kasaan! (Vaimon käskystä).

Muistatko sen kattilan, jonne käskin nostaa valkosipulisilpun? Toivottavasti sinne jäi vähän! Murskaa sormissasi ruokalusikallinen (tai kaksi) viherpippuria ja yksi ruokalusikallinen rosépippuria, heivaa nekin kattilaan. Kattilaan voi laittaa myös pienen nokareen voita. Sitten päivän kikkaan; omaa laiskuuttani en ole saanut aikaiseksi keittää lihalientä, olenkin satunnaisesti ostanut litran pahvipakkauksessa lihalientä ja kotona kaatanut sen jääpalapusseihin! Näistä pusseista on kätevä puristaa melko tarkka määrä puljonkia pataan! Kuvassa olenkin jo hyvissä ajoin heittänyt viisi nappulaa kattilan pohjalle sulamaan.



Ei muuta kuin lämpöä alle ja kun lihaliemi on kondensoitunut alle puoleen, lisätään 3 dl kermaa. Keitä tätä kasaan vartin verran ja lisää purkki smetanaa. Keitä vielä kunnes konsistenssi alkaa olla miellyttävä, käännä lämpö pois ja vatkaa sekaan kaksi sormenpään kokoista voinokaretta.

Paista pihvit pannulla, nosta punajuuret kylkeen, kastike niskaan ja ääntä kohden!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti