keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Lisää entrecotea!

1. Hanki liha.
Esimerkkitapauksessamme entrecôte saadaan vaihdantatalouden johdosta. Sä lainaat mun autoa ja kun sä palautat sen, sä oot jättänyt sinne jotain. En valita pääni kokoisesta lihakimpaleesta.

2. Laita liha marinoitumaan. Ikeasta hankittu kiulu tai vaihtoehtoisesti nro 64 Unkarilainen sotilaskypärä käy, kunhan liha vain mahtuu sinne. Marinadiksi piisaa tilkka öljyä, mustapippuria, Fataliin savunagaa, punkkupullon pohjat, kaksi valkosipulinkynttä veitsellä rikki lyötynä, 2 rkl hunajaa ja sen verran rosmariinia ja basilikaa kun puskista jaksaa repiä.

Le fläsä
 3. Osta viini

4. Avaa viini

5. Kuori kourallinen shalottisipuleita ja valkosipulinkynsiä. Kuori myös viisi porkkanaa. Kaiva pakkasesta sinne pitkin kesää tungettuja chilipalkoja. Pilko porkkanat ja isoimmat sipulit.

6. Kaada marinadiliemi kattilaan ja laita levy kutoselle kunnes liemi alkaa kiehua, sammuta levy heti. Piilota puolet valkosipulinkynsistä lihaan tehtyihin viiltoihin.

7. Paista liha yltympäriinsä savuavan kuumalla pannulla ja nosta sen jälkeen paistopussiin. Kippaa veget messiin ja siivilöi kiehautettu marinadi päälle. Kaada sekaan vielä tilkka punkkua ja mahdollisesti tryffeliöljyä jos saatavilla. Paistinpussi lihoineen pidetään 150'c asteisessa uunissa kunnes sisälämpö on n.52 astetta. Itsellä lipsahti liki kuuteenkymppiin ja pinta oli juuri-ja-juuri kuivahkoksi luokiteltava.

Huomatkaa siisti hella. Trés chic!
Hetken perästä...

Aaaah... Mikä tuoksu! Ranskalaisittain le fläsä on valmis. Ja samoin höysteet. Tässä tapauksessa paistinliemestä ja kermasta kyhätty kastike sekä kukkakaalisose (karppausta prkl..)

Paistinpussi nostetaan varovaisesti (ja toki vaimon avustuksella) taloyhtiön isoimman kattilan ylle, ei ole häpeä lainata naapurilta isoa kattilaa ja täten tuoda vaivihkaa julki olevansa jonkinlainen auteur kokkaamisen saralla.

Paistinliemi kipataan vihanneksineen isoon kattilaan. Le fläsä nostetaan pellille jossa sen päälle ripsotellaan sormisuolaa samalla kun vihelletään Glenn Millerin "Moonlight serenadea". Motörheadin "Motörhead" kelpaa myös. Suolattu liha kääritään hellästi folioon ja jätetään vetäytymään.

Kattila kasviksineen oli jo kiehumassa? Keitä hässäkkää kasaan hetken aikaa vielä ja siivilöi veget talteen, niin että liemi jää toiseen kattilaan. Älä heitä vihanneksia pois!

Ota kolmas (neljäs?) kattila/kasari ja laita sinne 2 rkl voita ja 1 rkl vehnäjauhoja, hämmennä voimallisesti ja JUURI kun vehnäjauhot alkavat ottaa sävyä ruskean suuntaan, lisää desin verran lientä kattilasta, edelleen hämmentäen. Soosi sakenee nopsasti joten kippaa sinne myös se vajaa desi kermaa joka jäi yli kun teit kukkakaalipyrettä. Hae lopulla paistinliemellä oikea viskositeetti soosille.

Nostele lautaselle ja ripeästi kääri Le fläsä folionutustaan esille, ja viipaloi siitä heteromiesmäisiä 3-5 cm siivuja. Nosta komeuden päälle ja koristele millä sattuu. Tarkista, että omassa lasissasi on eniten punkkua ja pullo on käden ulottuvilla, lopuksi huuda perhe syömään.

2 kommenttia:

  1. Ilo lukea näitä ruokaohjeita, kun joku muukin tekee ruokaa samalla tavalla kuin itse; eli kokeillen ja hieman sinne päin hutiloiden viinipullo kainalossa.
    Muutamat ohjeet läpikokeilleena(ja humaltuneena, kiitos vain) voin sanoa ettei ainakaan järin suurta epäonnistumisen vaaraa ole olemassa.

    VastaaPoista
  2. Juuri näin. Punkku auki ja sitten paistamaan kermaa voissa.

    Ei vain voi mennä vikaan!

    VastaaPoista