maanantai 27. huhtikuuta 2020

Järjettömyys tässä koronatilanteessa

Ei ole kyllä järjen hiventä tässä koronatilanteen hoidossa. Koulut ja päiväkodit on bosessa, etteivät lapsukaiset tartuta toisiaan. Tosin tuo viereinen koulunpiha on aamusta iltaan täynnä lapsia, jotka pelaavat pallopelejä ja illasta aamuun vähän vanhemmat lapset viettävät bileitä siellä, pilvi palaa kilpaa pallogrilliin pilkotun säleaidan kanssa tyhjien tölkkien kopistessa asfalttiin.

Ravintolat myyvät henkensä pitimiksi pizzaa ja leikettä takaovista, sisään ei saa asiakkaita päästää, vaikka ravintola-ala kärsi asiakaspulasta jo ennen koronaa, ei vaikka järjestettäisiin niin, että puolet tuoleista vietäisiin pois ja sallittaisiin naapuripöytiin huutelu.

Samaan aikaan rautakaupat ovat auki ja siellä tuntuu olevan kaikki seniorikansalaiset puristelemassa pelargonioiden varsia ja tivaamassa typeriä ylirasittuneelta henkilökunnalta, jotka angstisesti mumisevat kaulukseensa kassapisteen eteen asennetun lexanlevyn takana, levyn jonka ympäri tai yli yhdeksän asiakasta kymmenestä kurkkaa ja huikkaa "anteeksi mitä sanoitte?"

Turvaväli -käsite lakkaa olemasta kun ylität K-raudan kynnyksen. Lääniä on tuhansia neliömetrejä, mutta silti nämä oman elämänsä markopaanaset, Itä-Pakilan kotikonttorirotat, ovat kaikki ängenneet samaan 10m3 tilaan, ettei vaan mene vuoronumero sivu suun ja saadaan se Tikkurilan ”höyry”-sävyyn sävytetty Remontti-Ässä, jota suositteli se naapurin rouvan mies, joka on kova raksaäijä kun kerran Ikean naulakon tehnyt laakista oikein ja maalannut sen spreimaalilla ja maalia oli enemmän naulakossa kuin käsissä.

Viime vuosina, lähinnä yksityisen rahan avulla, kovasti kasvanut pienpanimo-sektori on ollut merkittävä työllistäjä aloilla mainosmiehestä trukkikuskiin on myös helisemässä ravintoloiden suljettua ovensa. Toki panimon ovelta voi tuotteita myydä mutta tällä tavoin katettu asiakaskunta on hyvin marginaalinen. Jostain kumman syystä pienpanimoilla ei ole etämyyntioikeutta, ulkomailta saa kyllä tilata viinaa, viiniä, bisseä ja lonkeroa ja lähetti tuo sen vaikka pumppukärryllä ovelle, mutta kotimainen, täällä työllistävä firma ei saa myydä edes ykkösolutta postimyynnissä. Tämä etämyynnin kieltäminen istuu niin tiukasti meidän päättäjissä, että voidaan melkein puhua kotimaan markkinoiden sabotaasista.

Kukaan ei tiedä paljonko tautiin kuolleita oikeasti on, koska meidän vanhustenhoito on sellaisella tolalla, että ittensä oikaissutta mummoa ja pappaa löytyy harva se päivä pitkin poikin hoitolaitoksia vähän samalla tavalla kuin likaisia sukkia löytyy teini-ikäisen huoneesta. "Täytyy selvitellä asiaa!" kaakattavat kilpaa nämä Attendot, Pihlajalinnat, Mehiläiset ja ties mitkä pörriäiset ja muut maailmansyövät samalla kun lappavat veronmaksajien rahoja ulkomaisiin holdingyhtiöihin.

Veronmaksajien rahat ovat muutenkin hyötykäytössä oikein tehokkaasti, ex-Tekes joka muun muassa käytti useita miljoonia korvavalon, siis KORVAVALON, tukemiseen, on nykyään nimeltään Business Finland. Rahaa on jaettu ihan samalla tavalla kuin ennenkin, eli ei niille jotka sitä tarvitsevat, vaan niille jotka osaavat sitä monimutkaisimmin pyytää. Konsulttifirmat ja kokoomuslaisten kaverit tuntuvat olevan saamapuolella tässäkin lahjoittelussa. Koko lafkan nimi pitäisi muuttaa muotoon ”Pisnes Finland”.

Huoltovarmuuskeskuksemme, joka kuulemma herättää kateutta ihan ulkomaita myöten, tilasi pökerryttävällä summalla hengityssuojaimia ihmislihapullalta ja krapulaiselta Mickey Rourkelta. Paitsi että hengityssuojaimet eivät suojaa ja niiden läpi ei voi hengittää. Ihan oikeat, kotimaiset firmat, olisivat voineet toimittaa toimivia suojaimia samalla rahalla. Miksi näitä firmoja ei käytetty? Kukaan ei tiedä, ihan ministeritasoa myöten on nostettu kädet ilmaan ja lausuttu tuo 2020-luvun anteeksipyyntö ”täytyy selvitellä asiaa”.

Ja nyt grande finalena on sitten keksitty, että yrityksille voidaan antaa alkuvuoden alvit takaisin lainana kolmen prosentin korolla. Joku (mm. minä) ehdotti kansalaispalkkaa akuuttiin cashflowongelmaan jo kuusi viikkoa sitten ennen kuin paska todella osui tuulettimeen. Fiksujen ratkaisujen sijaan pumpattiin 40 miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja KELAan, jotta resurssit riittäisivät käsittelemään kaikki tukianomukset, joiden määrä on varmasti moninkertaistunut ja tulee vielä lisääntymään. KELAhan ei pysty edes kriisiajan ulkopuolella käsittelemään hakemuksiaan kohtuullisessa ajassa ja nyt tässä tapauksessa pelkään, että meillä on ensimmäiset nälkään kuolleet löydetty ennen isänpäivää.

Silläkin uhalla, että äiskää taas hävettää kun kiroilen, niin en voi kuin todeta, että ihan pitkin vittuja tulee menemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti