maanantai 24. syyskuuta 2018

Sananen kierrätyksestä

Tämmöistä taas vaihteeksi kun töistä kotiin tulin.

Meidän taloyhtiössä on tämän vuoden ajan kerätty muoviroskaa erillisellä säiliöllä. Ennen oli 2 kpl sekäjäteastia, metalli-, lasi-, bio-, paperi- ja pahviastiat.

Nyt toinen seka on korvattu muovinkeräyksellä.

Muovinkeräys on helvetin hyvä juttu, uskokaa tai älkää.

Valitettavasti kierrättäminen ontuu meidän talossa. En tiedä johtuuko se välinpitämättömyydestä vai kenties perinteisestä suomalaisesta jurpoudesta.

Sekajäteastiaa pidetään jonkinlaisena Moolokin kitana, jonne voidaan mättää esineitä ja asioita siinä toivossa, että ne painuvat unohduksen tuolle puolen. Sinne tungetaan kaikki vanhoista retkipatjoista lähiravintolan take away annoskippoihin (jotka ovat usein vieläpä puolillaan ruokaa).

Tänään oli taas joku valopää ylittänyt itsensä ja jättänyt safkatuotteet "pinkan päälle" josta varikset olivat sitten käyneet levittämässä ne pitkin pihoja.
Onneksi hävettävä hippi sai päivän aikatauluihin mahtumaan myös sekajäteastian tyhjennyksen ja siellä olevien jätteiden lajittelun oikeisiin astioihinsa. Nyt sekajäteastian kansi mahtuu melkein kiinni.

Nyt seuraa sellainen tietoisku kaikille teille jotka ette kierrätä:

Ottakaa pää pois perseestä.

Oletteko kuulleet sellaisesta asiasta kuin ilmastonmuutos?

Jos ette, olen huolestunut.

Helsingissä sekajäte menee polttolaitokseen josta siitä tehdään energiaa. Tämä ei tarkoita sitä, että jäte häviäisi jonnekin. Tai että kaikki astiaan laitettu palaisi iloisella liekillä, kuten hävettävän hipin sotilaspassi.
 
Jätteenpolttolaitos ei pysty muuttamaan kaukolämmöksi foliota, peltipurkkeja, tyhjiä viinipulloja eikä todellakaan sitä appivanhemmilta saatua leipäkonetta.
Jätteenpolttolaitokseen on myös ihan turha toimittaa vanhoja ehjiä kenkiä ja vaatteita, joita sinne roskikseen myös tungetaan. Tai muoviastioita. Muovi on parhaimmillaan hallitusti kerättynä ja kierrätettynä, ei pienhiukkasina ilmakehässä.

Kaikki mikä polttouuniin kipataan, muuttuu jossain määrin kuonaksi. Se kuona on jotain sellaista mitä ei voida nykyisellään hyödyntää. Se kuona kasvaa kasoiksi Ämmässuolla (Pohjoismaiden suurin kaatopaikka by the way) ihan samalla tavalla kuin jätteetkin.

Joten; ole ystävällinen ja kierrätä. Minä en juurikaan edes pidä ihmisistä eikä minulla ei ole omia lapsia joille jättää tätä palloa ja minäkin viitsin kierrättää.1 kommentti: