torstai 13. syyskuuta 2018

Filmikuvauksen riemua 64-vuotiaalla kameralla


Kyllä on omaan silmääni ihanan herkullinen tämä tsekkoslovakian lahja maailmalle, enkä nyt puhu mäkihyppääjien viiksistä vaan tästä Fomapanin liki huvittavan rumasti nimetystä Creative line 200ASA mustavalkofilkasta. Mielestäni jälki on hyvin klassinen ja rae nättiä. Joku hulluhan voisi yrittää prässätä tätäkin?
Latasin tämän filkan kameramessuilta kahdellakympillä ostamaani Zorki 1:n jossa vajotettava 50mm f3.5 Industar-22 objektiivi. Mitään valotusmittareita tai muita kapitalistisia rappeuttavia toimintojahan kamerassa ei ole vaan valotus katsotaan silmällä liikennmerkkien ja talonmiehen varjosta!
Mittaetsin on erillinen rajausetsimestä, eli kuten Leica kakkosessa ja kolmosessa (niissä oikeissa - kierreleicoissa) tarvitsee filmiä valottavan kädellisen ensiksi katsastaa vasemmasta ikkunasta ja asemoida mittaetsimen etsinkuvat päällekkäin ja sen jälkeen siirtää päätä (voi siirtää myös kameraa jos luottaa itseensä) oikeaan okulääriin josta pitäisi kuva rajata. Rajausluukku on sen verran lähellä objektiivin polttopisteen keskipistettä, että se on melkein, ainakin neuvostostandardeilla, parallaksikorjattu.
Sekä mittaetsinreikä, että rajausreikä ovat molemmat helvetin pieniä ja saatanan pimeitä. Joku jossain kirjoitti, että mittaetsinkameralla on hyvä kuvata nimenomaan hämärässä koska tarkennus on niin helppoa. Vetäkää häntä turpaan jos tulee vastaan! Okuläärien suunnittelu on selkeästi tehty sillä mielellä, että silmälasienkäyttäjien ei tarvitse vaivautua tällä kuvaamaan, hiontavaikutus on kuin smirgelilaikalla muoviseen puutarhatonttuun.
Kamera myös haisee. Pahalle. Olen yrittänyt roimia hajua pois isoisoisän suojeluskuntamanttelilla ja pitämällä kameraa Mannerheimin muotokuvan päällä. Ei ole toiminut. Nyt myös Marskin potretti haisee neuvostokansalaiselta,. Vaimoltakin olen saanut huutia asian tiimoilta, yritin selittää että jos saisin luvan ostaa Leica IIIf:n kameratorilta, niin näitä hajuhaittoja ei olisi, mutta kuulemma maksaa liikaa. Täytyy viikkorahoista säästää, läjässä on jo 32,50!
Filkan kehitin Foman R09 "Rodinalissa", sekoitussuhteena 1:40, kehitysaika 9 minuuttia. Agitointia ensimmäiset 30s jonka jälkeen kääntö ja kopaus joka 30s sekunti. Keskeyte hanavedellä ja kiinnitys Ilfordin Rapid fixerillä. Tälläkään kertaa en hifistellyt lämpömittarin kanssa vaan vedin hanasta sormituntumalta 20-asteista vettä.

Keramiikataidetta langalla

Sadepäivän kuvasatoa

Amerikanrauta

Valtaistuin 

Asfaltin ja kiven välissä kasvaa luonto

Porschen ajaton muotoilu

Hylky

Roskis

Heijastus


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti