maanantai 11. helmikuuta 2019

Tapaus kehitystankki. Neuvostoliittolainen.


Jossain helvetin mielenhäiriössä olin mennyt tarjoamaan tästä rahaa. Luultavasti olin jälleen kerran humalassa kyykkyosaston rommista, koska näin on käynyt ennenkin. Tuttu kaveri Facebookissa kauppasi tätä hyväntekeväisyyskohteena ja ilmeisesti maagiset myyntisanat ”venäläinen”, ”smena” ja ”hauska” olivat ne, mitkä saivat minut höhötellen huutamaan tästä raheita.

Maksutransaktiot suoritettuani sain purnukan haltuuni, sekä sortimentin erilaisia vanhentuneita filmejä. Jo kadulla myrskytuulessa sojottaessani ihmettelin kehitystankkia.

Täytyy nostaa hattua neuvostokansalaiselle. Kehitystankki ei ole mikään urheiluauto tai naisten korkokenkä, silti tästä on onnistuttu tekemään ruma. Ruma sellaisella tavalla, että jopa kouluja käymättömät moukat osaavat sijoittaa sen valmistusajankohdan ja maan suunnilleen oikein, kannessa olevat kyrilliset kirjaimet jeesaavat toki paljon.

Palasin kadulta kotiin ja näytin voitonriemuisesti vaimolleni uusinta harrastehankintaa;

”Katso rakas mitä ostin! VAIN VITOSEN”

”Mikä se on?”

”Kehitystankki, SE ON VENÄLÄINEN!”

Vaimo katsoi laitosta hyvin pitkään ja jatkoi sitten kirjan lukemista.

”No onko sulla siitä mitään sanottavaa?” tiedustelin.

”Ai niinku mitä? Jotain positiivista? No ainakin se on pieni.”

”On.”

”Tarkoittaako tämä, että joku niistä isommista kehitystankeista lähtee nyt pois kylppäristä?” Vaimo tiedusteli toiveikkaana.

”Ei tietenkään!”

Vetäydyin jugendlinnamme spa -osastolle tutkimaan tätä tarinan päähenkilöksi kohonnutta kehitystankkia. Se on musta ja se on muovia. Päällä lukee ”260 MA” mistä voinee päätellä, että se ottaa sisäänsä 260ml kehityslientä? Osia siinä on tasan kolme, pohjasäiliö, kansi ja spiraali kiinteällä agitointitikulla.

Kannessa on kaksi asentoa, irti ja jumissa. Sisäpuolella on jonkinlainen valoportti ja ulkosyrjällä jonkinlaisia pullistumia jotka ilmeisesti mahdollistavat kannen jumittamisen pohjaan jokseenkin tiukasti. Edes tiedemiehet eivät ole keksineet selitystä kuinka kansi toimii ja se onkin verrattavissa pyramidien rakentamisen mysteeriin.

Neuvostoliittolainen kehitystankki

Spiraalissa ei ole Patersonista tuttuja pieniä kuulia ja yksinkertainen stopparisysteemi takaa sen, että toiminta on kuin katiskassa. Toisesta päästä filmi ei mene sisään ja toisesta se ei pääse ulos. Pienen harjoittelun jälkeen on mahdollista saada filkka spiraalille todella nopeasti, kiitos Neuvostoliiton jokseenkin löyhän laaduntarkkailun ja suurten toleranssien.

Seuraavaksi filmiä kehittävä ihminen tajuaa, että kansi ei ole tiivis. Sitä ei ole edes yritetty tehdä tiiviiksi. Tasapainon vuoksi se on vähän tiivis molempiin suuntiin, neste ei tule kovin helpolla sieltä ulos, eikä sisään.

Kannen keskellä on syvennyksessä reikä, jonka kiinteä agitointitikku tehokkaasti tukkii. Vajaa 300 millilitraa kehitettä on tuskaisen hidas saada sisään. Vanhat oppaat käskevät pitämään kehitysajan 15s tarkkuudella siinä mitä filmin valmistaja sanoo, nyt 15 sekuntia ei ihan riitä että kehitteen saisi tankkiin.

Varmuuden vuoksi tein kehitetä 300ml, hyvin pian, vähän yli 15 sekunnin jälkeen käy ilmi, että tankki vetää piripintaan ehkä 290ml joten kannen 260ml on hyvinkin realistinen.

Ylimääräiset millilitrat valuvat harmittavasti lavuaarin reunalle. Vaimo huuteleekin jo olohuoneesta;

”Älä sitten lotraa niitä kemikaaleja ympäriinsä!”

”Juu en toki!” vastaan ja ensimmäiset hikikarpalot alkavat puskea kulmakarvojen juuresta.

Yritän tiirata menestyneen miehen Casiostani kuluneita sekunteja ja pyörittelen agitointikeppiä voimallisesti, lisää kehitettä tirsuaa tankin kannen alta sekä omituisesta kaatonokasta. Sormia kirvelee kehitteen tahrima tikun nokka. Puren hammasta ja kiroilen itseksi ”RAZAMANAZ!”

”Mitä sä sössötät siellä?” Vaimo kyselee kartanon eteläsiivestä. ”Onko kaikki hyvin? Oletko sä taas humalassa?”

”Juu eihän tässä mitään! Vähän hikeä meni silmään eh heh heh!” Toppuuttelen.

”Kunhan katsot, ettei niitä myrkkyjä ole valunut pitkin poikin, että mä saan piilolinssit sitten turvallisesti pois!” Vaimo vielä ohjeistaa.

”Kyllä herra vääpeli, ymmärsin täydellisesti kaiken minkä sanoitte!” vastaan selvä paniikki äänessäni, tuntuu että koko lavuaarin reuna lainehtii 1:100 Rodinal -liuoksessa. Aika ottaa iso huikka oluesta.

Yritin pitää meiningin mahdollisimman neukkuna!

Vihdoin kehitykseen varattu tunti on ohi, yritän tasapainoilla lainehtivan kehitystankin lavuaarin ylle ja kallistelen sitä, tankin reunassa on jotain jonka voi hyvällä mielikuvituksella kuvitella kaatonokaksi. Siirrän mitta-astian tankin alle ja ryhdyn kaatamaan kehitettä pois.

Jos mahdollista, niin liemen saaminen tankista ulos käy vielä hitaammin kuin sen saaminen sisään, 15 sekunnin varoaika kehityksen kanssa paukkuu jälleen yli niin että helisee. Päädyn kippaamaan koko tankin nurinniskoin litran mittakannun päälle, tämäkään ei tosin tyhjennä tankkia kokonaan vaan joudun jälleen tuhrimaan sormeni kehitteeseen ravistaessani sitä tyhjäksi.

Vihdoin on keskeytyksen aika; asettelen tankin hermostuneena lavuaarin pohjalle ja avaan hanan, yritän saada suihkun osumaan kannen keskellä olevaan parabelin muotoiseen monttuun, jonka keskellä on 10mm reikä, jonka 9mm agitointikeppi tukkii. Käännän hanasta lisää tehoa ja vesisuihku kohoaa vääjäämättä kohti tankin keskustaa ja lopulta osuessaan siihen noin 99% vedestä lentää helvettiin, pääsääntöisesti lavuaarin reunojen yli ja minun päälle. Taas kiroiluttaa.

Jonkinlaisen jumppaamisen jälkeen uskon saaneeni enimmät kehitteet pois filmiltä, on tullut aika kiinnittää filmi. Mittaan kannuun kiinnitteen ja ryhdyn tuskaisen hitaasti täyttämään tankkia. Mietin, että prosessi on yhtä vittumaisen tarkka ja hidas kuin taskumatin täyttäminen isosta jumbopullosta halvinta romminlitkua mitä Palmasin kentältä saa, samalla tajua jälleen mitanneeni kemikaaleja 300 ml edestä, sillä kiinnitettä valuu Rodinalin tahraamalle lavuaarille. Takaraivossani kaikuu vaimoni komentoäänellä sanelema kielto olla lutraamatta kemikaaleja joka paikkaan. Otan jälleen huikan oluesta ja ryhdyn pyörittelemään agitointitikkua, kirvelystä päätellen se on tällä kertaa tahriutunut kiinnitteeseen.

Jostain syystä purkin kannessa on pyörityssuunta myötäpäivään, vaikka spiraali kyllä pyörii molempiin suuntiin? Varmuuden vuoksi kieputtelen spiraalia molempiin suuntiin. Pian kyllästyn kuitenkin huuhtelemaan sormiani jatkuvasti ja tungen Viking Linen mainoskynän agitointikepin sisään ja pystyn suorittamaan loppupyörittelyn ilman kemikaaleja sormissa, olo on kuin diplomi-insinöörillä kun näin nerokkaasti ratkaisin asian. Juhlistan teknistä riemuvoittoa isolla oluthuikalla.

Pian saan tankin tyhjennettyä ja lavuaarinkin huuhdeltua. Filmi on kehittynyt jokseenkin tasaisesti, harmittavasti siinä on läsnä huomattava määrä ns ”bromide dragia”, mutta sillen en mahda nyt mitään.

Lopuksi arvioimme kriittisesti tuotetta;

Kiitämme:
- Ruma
- Pieni
- Neuvostomystiikkaa

Moitimme:
- Ruma
- Kansi on tiivis väärällä tavalla
- Agitointitikku naurettavan lyhyt
- Vaikea täyttää, vaikea tyhjentää
- Ei mahdollisuutta ravistella

Miksi kukaan käyttäisi tämmöistä? Vaikea sanoa. Periaatteessa tämä häviää jokaisella osa-alueella Patersonin systeemeihin. Eikä edes periaatteessa vaan ihan käytännössä. Potentiaalisia käyttäjiä voisivat olla mm. masokistit, kovan luokan kommunistit ja ostalgian valtaamat retroeksentrikot sun muut perverssit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti