keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Hipin sipulikeitto

Alkukevään lohturuokavalikoimasta tämä lienee paras. Heti Burger Kingin purilaisten jälkeen.

Halvempaa tämä ainakin on.

Ohjeesta tulee kattilallinen josta kaksi henkilöä vetää ähkyt.

6-8 nyrkinkokoista sipulia
10 valkosipulinkynttä
2 liha- tai kasvisliemikuutiota
1.2l vettä
1 tlk lidlin ykkösolutta (mikä vaan hyvä bisse käy)
4 mustapippuria
Suolaa
Tummaa sokeria

Hyvää leipää
Voimakasta juustoa, punaista tai mustaa emmentalia, gryereä jne.

Rasvaa paistamiseen.

Viipaloi sipulit ja valkosipulit niin ohkaisiksi kun uskallat tai osaat. Mandoliini on tässä hyvä ja en todellakaan puhu siitä soittimesta. Joka sekin on hyvä jos osaat soittaa sellaista.

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja kippaa sinne mausteet ja liemikuutiot.

Laita pannulle valitsemaasi ravintorasvaa, minulla oli tällä kertaa rypsiöljyä ja voi+oliiviöljy oivariinia. Laita lämpöä pannun alle ja lisää hienonnetut sipulit.

Ryhdy kuullottamaan sipuleita, tarkoitus on saada niistä sellaisia pehmeitä karamellisoituneita lötköjä. Älä jumalauta vahingossakaan paista niitä rapeiksi tai polta niitä! Kun olet paistellut sipuleita tovin, ripsuttele suolaa niiden päälle. Ei paljoa, ehkä vajaa puoli teelusikallista. Jatka kääntelyä.


Juuri ennen kuin sipulit alkavat ottaa väriä, lisää valkosipulit pannulle ja jatka paistamista. Tällä välillä kattilassa olevan liemen pitäisi jo kiehua.

Avaa lidlin ykkönen ja ota pitkä huikka siitä. Laita samalla uuni lämpenemään, tarkoitus on gratinoida leipiä eli ylävastus tai peräti grillivastus on kova juttu.

Kun tuntuu siltä, että sipulit ovat liki karamellisoituneet ja alkavat seuraavaksi ns. "ottaa rapeeta pintaan" niin kippaa pannulle noin puoli tölkillistä lidlin ykköstä.

Kiehauta sipulit ja bisse läjään ja kaavi pannun sisältö kattilaan.

Jätä kattilallinen sipulikeittoa poreilemaan hiljakseen pienellä tulella noin vartiksi. Samalla aikaa leikkaa hyvästä leivästä viipaleita pellille, voitele ne ohuelti haluamallasi raswalla ja peitä ne yltäkylläisesti juustolla.

Laita pelti uuniin ja ota se ulos jahka juusto on sulanut ja ehkä ottanut vähän väriä. Tällä välin sammuta keitto jotta se vähän jäähtyisi ennen tarjolle laittamista.

Nosta pelliltä leipä syvälle lautaselle ja kauho keittoa päälle niin paljon kuin mahtuu. Nauti villapaitaan kääriytyneenä ja katso kuinka helvetillinen tuuli taittaa lehmusten latvat jäätyneeseen maahan kiinni.

Tämä kuva on otettu kännykällä. Usko tai älä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti