torstai 31. elokuuta 2017

Miästen jauhelihapihvit mökillä ja Pirkkaa huiviin

Tervehdys lukijat.

Viime viikonloppuna olin ystäväni Kaljakeijun mökillä ja pidimme siellä oikein todelliset Syömämiesten iltamat, skippasimme kaninruoan tyystin ja tarjolla oli vain lihaa, perunaa ja sienimuhennosta.

Olimme aiemmin päivällä käyneet sienimetsällä jossa joimme runsain mitoin Pirkka -olutta sekä Carilloa isosta 0,75l muovipullosta. Saaliiksi tuli kanttarelleja joista päätimme tehdä sienimuhennoksen.

Mökissä sitten teimme jauhelihasta ja fetapaketin jämistä jauhelihapihvejä jotka grillasimme perunoiden kera grillissä. Tämä kaikki huuhdeltiin alas sortimentilla Pirkka oluita, mm. Pirkka sinikylki ja Pirkka meksikaani, eli peruspirkalla ja Olélla, sekä viskillä.

Jauhelihapihvit:
1 kg naudan jauhelihaa
1 pss LIDLin fajitasmaustetta
1 rkl savupaprikajauhetta
1 rkl jauhettua mustapippuria
1 tl chilipippuria
Vajaa ruokalusikallinen suolaa
Vajaa paketti fetajuustoa, ehkä 50g

Sotke kaikki sekaisin ja anna vetäytyä puoli tuntia. Muotoile massasta öljytyin käsin tasakokoisia pihvejä.

Grillipotut:
Osta kiinteitä perunoita ja tee niihin n. puoliväliin yltävä viilto
Mikrota ne lähes kypsiksi (10-15 min riippuen potuista, kokeile välillä)

(voit myös keittää perunat)

Laita vähän jäähtyneet perunat pakastepussiin ja kippaa päälle loraus hyvää öljyä ja pussillinen valmista grillimaustetta (voit myös sotke grillimausteen itse, mutta me oltiin mökillä ja todella humalassa). Vatkaa ja sheikkaa pussia niin että perunat maustuvat kauttaaltaan.

Kantarellimuhennos:
Kanttarelleja tms.
Sipuli
2 valkosipulinkynttä
Suola, mustapippuri
Kuohukermaa 3-4dl

Putsaa sienet, tarkista että sienten joukossa ei ole myrkkysieniä. Jos on, siirrä ne anopille menevien sienten koriin. Pieni kanttarelleja vähäsen samalla, huuhtele ja pistä syrjään. Hienonna sipuli ja valkosipuli.

Ryhdy kuullottamaan sipuleita voin kanssa paistinpannussa, kun ne ovat kuullottuneet vähän, lisää sienet ja freesaa koko roska kypsäksi. Lisää kerma ja mausteet ja keitä kasaan muhennokseksi.

Grillaus:

Avaa kaksi olutta, yksi molemmille käsille, ota huikka viskiä pullon suusta ja karjaise!

Sytytä grilli (jos käytät hiiligrilliä voit sytyttää sen jo ihan ensimmäiseksi niin hiillos ehtii tulla sen 20-25 min aikana mitä kuluu muihin valmisteluihin). Varaa grilliin yksi kertakäyttöinen alumiinivuoka.

Ryhdy grillaamaan perunoita ensiksi, ole varovainen, pussista tuleva öljy syttyy varmasti. Anna sen palaa, ota huikka olutta ja karjaise taas! Grillaile perunoihin kiva pinta ja siirrä ne yläpritsille tai viileämmälle puolelle tekeytymään. Seuraavaksi grillaa pihvit. Muista ottaa vuorotellen huikkaa oluttölkeistäsi ettei bisse pääse lämpenemään.

Kun pihvit ovat viittä vaille valmiit, sammuta grilli, sulje kansi ja anna tuotteiden vetäytyä sen pari minuuttia mikä kestää kun lämmität sienimuhennoksen uudelleen. Muista juoda olutta.

Nostele perunaa ja pihviä lautaselle, kippaa sienimuhennosta päälle. Avaa pirkka, kaada pieneen lasiin viskiä ja tuijota ikkunasta pimenevään iltaan puolisen minuuttia, anna menneelle kesälle omistetun kyyneleen vierähtää poskeasi pitkin alas ja aloita ruokailu.

1 kommentti:

  1. Hyvää settiä, josta otankin tuon perunoiden mikrotuksen käyttöön! Hyvää muistutusta tuosta ruuanlaitto-oluen juomisen tärkeydestä. Alkoholin väärinkäyttöä tapahtuu usein tuossa, kun se tohinassa lämpenee ja väljähtyy ruuan kyllä valmistuessa.

    VastaaPoista