lauantai 27. elokuuta 2011

Chilien tulisuus ja Scovillen asteikko

Itse chilejä kasvattavana ja niitä päivittäin syövänä ihmisenä olen kiinnostunut näiden "tulisten paprikoiden" tulisuudesta. En huvittelumielessä paiskaa kourallista Intialaisia supertulisia chilejä kitaani vain todistaakseni kuinka mahtisonni olen (se hoituu juhannuksen känniuimareissulla..), enkä myöskään ymmärrä ihmisten ylenpalttista kiinnostusta saada aina syötyä sitä tulisinta ja eniten. Kun tarjoan chiliä vierailleni (jommallekummalle jonka onnistun puijaamaan jollain verukkeella hämyluolaan) on kuitenkin kiva tietää kuinka tulista suunnilleen on tarjoamassa. Keltainen Fatalii, Naga Morich tai Trinidad Scorpion sellaiselle suuhun joka kieltäytyy jo valkopippurista niin puhutaan suurinpiirtein murhasyytteestä..

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla, sen on kehittänyt Wilbur Scoville ja asiasta voi helposti lukea wikipediasta lisää; http://fi.wikipedia.org/wiki/Scovillen_asteikko

Scovillen asteikossa on tosin pari heikkoutta.

1. Se ei aukene kenellekkään. Ihminen joka puhuu kaikista chileistä "turkinpippureina" ja on maistanut tasan kebab-mestan etikkajallua ei varmasti osaa suhteuttaa tuota 4000 SHU (=Scoville Heat Units) määrää johonkin Habaneroon, joka on helposti yli 100 000 SHU:ta.

2. Chileissä on erilaisia voimakkuuksia, jopa saman pensaan hedelmät voivat olla keskenään hyvinkin erivahvuisia. Sitäpaitsi kun mennään yli 400 000 SHU:ni, niin kipu voittaa kaikki makuelämykset, vaikka chili ei vaikutakaan makuhermoihin. Verrattaessa 1 200 000 SHU:n Naga Morichn tulisuutta 1 400 000 SHU:n Trinidad Scorpioniin, on vertailu suurinpiirtein samanlaista kuin vasaran vastaanottaminen päähän neljännestä tai viidennestä kerroksesta. Eroa on kuitenkin 200 000 yksikköä!

Olenkin kehittänyt (kaiken muun ohessa...) kymmenportaisen asteikon jolla chilin tulisuutta arvioidaan vertaamalla sen aiheuttamia reaktioita arkielämässä. Odotan innolla patentti&rekisterihallituksen päätöstä siitä, voidaanko asia saada virallisen SI-järjestelmän piiriin! Lisäksi tein toisen 10 portaisen asteikon ahkerille chiliharrastajille, eli Chilipäille.


1. Tuleton tai vähän kipristää kielen kärjessä.

2. Lievää poltteen aistimusta. Kaupan chilituotteet, chilimakkarat yms. chiliharrastajien parissa paskaista huutonaurua aiheuttavat einekset.

3. Tulisten makuista, mutta vain suupaloittain. Kebabbipaikan "pepperoonit", Hesen Habapurilainen ja pizzan päälle saatavat säilykejallut. Keskiverto suomalaisella ns. "saatanallisen poltteen raja" kulkee kolmosessa.

4. Tulista. Normaali tabasco, yli kymmenen tippaa lihapiirakkaan on liikaa, se on pilalla. Suuta korventaa, tarttee toisen oluen pizzan kanssa.

5. Mausteista. Etnisissä ravintoloissa ruoka pilataan kun siitä tehdään niin "kuumaa", "väkevää" ja "mausteista". Juotavaa kuluu, mutta kovimmat vetävät lautasen tyhjäksi. Marjanpoimijoilla dödö pettää ja tulee paskat housuun.

6. Polttaa. Etnisen ravintolan annos mutta tilaten siten, että "tulisuutta" korostetaan, eli siis tuplatulinen. Tätä ei tilaa kuin porukan pelle tai macho. Naama punoittaa ja hikeä pukkaa nenänpielistä. Jos keskiverto Amican-linjastolounas-suomalainen erehtyy tilaamaan tällaisen, niin asiasta saadaan lukea lehtien yleisöosastolta.

7. Seiska on jo aivan liian tulista keskiverto kalpeanaamalle. Annos jää syömättä ja sitä pitää päivitellä kuuluvaan ääneen. Jos tuote on pyytämättä ja yllätyksenä näin tulinen, asiasta melko varmasti tulee oikeusjuttu!

8. Yskittää, hikoiluttaa. Ei pysty puhumaan, kädet heiluvat.

9. Oksentelua, kouristelua.

10. Kuolema.

Sitten Chilipäiden asteikko.

1-2. Yhtä tulista kuin sokeri.

3. Tabasco, joka on hyvänmakuista etikkaa - ei chilikastiketta.

4. Habataba tai Amazon extra hot. Hyvää mutta saa laittaa ainakin desin, että Grandiosassa olisi havaittavaa tulisuutta.

5. Jalapeño, raaka Aji Cristal leivän päällä.

6. Astetta tykimpiä tuoreita chilejä safkassa, chinenseä.

7-8. Chilejä raakana kitusiin, oman toleranssin mukaan. "Normaali"-ihmiset katsovat kuin hullua.

9. Habanerot ja muut miedot "lasten chinenset".

10. Naga Morich, 7-pod, Trinidad Scorpion MB.

6 kommenttia:

  1. Haha :DD Sitä huomaa vuoden sisällä siirtyneensä tavan tallaajan asteikolta chilipään asteikolle. Hymyilytti Chilifestareilla seurata muutamaa machopelleä, joille jo vähän jalapenoa ätäkämpi aiheutti naamanvääntelyä samalla kun itse popsi menemään vielä tulisempaa ihan hyvällä ruokahalulla.

    Inspiroiva blogi, btw. Kokeilussa on ollut pari reseptiä jo ja lisää aikomus testailla lähitulevaisuudessa.

    VastaaPoista
  2. Itse olen keskittynyt sellaisiin chileihin mitä on mielyttävä käyttää safkan laitossa. Mediaa kiinnostaa tuo extreme osasto mikä tuo asian harrastukseen vähän vääränlaisen maineen? Hyvä ja kansan ymmärtämä asteikko tuo on on mitä duunasit :)

    T: MadDog

    VastaaPoista
  3. Hyvä että kelpaa, onhan tuota jo tovi hierottu foorumin puolella! :D

    VastaaPoista
  4. hyvästi oot asteikot säätäny :)

    VastaaPoista
  5. Toden totta, tämä asteikko täytyy säilyttää ja sitä tulee vaalia!

    Ilman räyhiksen lupaa otin ja kopioin tuon asteikon keittiööni. Jääkaapin oveen..Kun sattuu olemaan niin nirsoja kavereita chilin suhteen niin näytän ensin tuon asteikon ja sitten kysyn että mitä saisi olla :D
    T: Tomppa

    VastaaPoista
  6. Kiitos nauruista. Tämä auttaa vähän paremmin ymmärtämään tuota ensimmäistä asteikkoa käyttäviä kavereita. Olen ehkä huomaamattani kasvattanut toleranssini lähes oikeiden chilipäiden tasolle. :)

    VastaaPoista