perjantai 24. elokuuta 2018

Tapaus kasvisruokapäivä


Uutisissa oli äsken, että puolustusvoimien muonitusohjelmaan otetaan ”pakollinen kasvisruokapäivä” kaksi kertaa viikkoon. Tai ei edes kasvisruokapäivä vaan yhdellä aterialla kahdesta tarjotaan kasvisruokaa. Nyt on kuitenkin puhuttu kasvisruokapäivästä ja paska on osunut tuulettimeen.

Kuten kaikessa julkisessa keskustelussa, ääripäät ovat eniten äänessä ja keskustelu kärjistyy. Paras tapa käsitellä asiaa on ottamatta osaa keskusteluun ja mennä vaikka kävelylle tai lukea perhonsidonnasta.

Tapaus kasvisruokapäivä on herättänyt nyt lähinnä sellaista keskustelua, että Pentti Virtanen Simpeleeltä, joka näitä stereotyyppisiä lippispäisiä metabolisen oireyhtymän hankkineita ja elämänkoulun käyneitä, tietää, että pupun ruoan (sic) syöminen tekee ihmisestä homoseksuaalin, joka haluaa kieltää moottoritiet ja rakentaa Simpeleen Teboilin tilalle minareetin jossa koulutetaan itsemurhapommittajia.

Toisessa ääripäässä ovat nämä, jotka unelmissaan kutsuvat itseään ja kaltaisiaan ”hyviksiksi” ja joita minä kutsun ihan keskellä päivää ”puupäiseksi pottakampausjengiksi”, tätä jengiä ovat nämä Päivö-Sinikka Aamuruskonkajo Vähätalo-Hyppyriliukumäet Helsingistä, jotka osaavat kertoa, että ensi viikolla koittava maailmanloppu voidaan estää vain jos me kaikki menemme nyt maakuoppaan syömään raakoja nauriita.

Jälleen kerran totuuden kertominen on sälytetty minun ennestään kuormitetuille harteilleni. Olkaa vaiti te vähämieliset Penat ja Päivö-Sinikat, te ette tiedä mitään.

Kun puolustusvoimien kasvisruokapäivää perustellaan ilmastonmuutoksen torjumisella, kyse ei ole siitä että kinkkukiusaus ilman kinkkua vähentäisi hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Vaikutus on marginaalinen, olematon. Kun otetaan huomioon esimerkiksi puoluslaitoksemme kaluston polttoainekulut, voidaan jo vähän naureskella ”lihattoman” ruoan ympäristovaikutuksille. Muistan omilta varusmiesajoiltani Zil -maastokuorma-auton. Se veti vaatimattomat 100l/100km. Ysikasia. Siis litra per kilometri. Panssarivaunut vasta bensiiniä nielevätkin, tekniikkaan perehtymättömille voin kertoa, että Leopard 2A4-6 panssarivaunu hörppää maastosta riippuen 300-500l per edetty sata kilometriä. Lentokoneet kuluttavat vielä enemmän.

Mutta, nyt menee syvälliseksi. Miksi intissä on sitten kasvisruokapäivä?

No kuunnelkaapas, tämä on simppeli juttu. Kun idiootit lisääntyvät ja jonkun pitää tehdä heidän kasvattamattomista idioottikakaroista yhteiskuntakelpoisia ihmisiä.

Tendenssi on, että aikuiset ensin hankkivat lapsia ja ovat sitten naama kiinni instagramissa sillä välin kuin kakarat kasvavat. Kasvatus ulkoistetaan ensin leikkikoululle, sitten peruskoululle, sitten jollekin muulle koululle ja lopuksi intille. Ei ole mikään vitsi, että uudet varusmiehet eivät esimerkiksi osaa sitoa kengännauhoja tai kuoria perunoita. Siis 18-vuotiaat miehet. Puolustusvoimissa moni kokee ensimmäistä kertaa jotain säännönmukaisuutta elämässään, pitää herätä tiettyyn aikaan ja mennä nukkumaan tiettyyn aikaan. Intissä opitaan liikkumaan ja tietysti myös syömään, oikeaa ruokaa eikä pringlesejä ja kokista.

Kun siellä muonituskeskuksessa on välillä hyvää kasvisruokaa, saattaa ikäpolvi ikäänkuin vahingossa tykästyä ajatukseen, että ruoka voi olla jotain muutakin kuin kuollutta eläintä. Siitä lähtee muutos ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.


1 kommentti: