keskiviikko 15. elokuuta 2018

Onko teillä miesten kokoja? Ei ole, me myydään vain S- ja M-kokoja.


Mistä miehet ostavat vaatteensa? Kysymys ei ole retorinen vaan ihan oikea. Mistä Miehet ostavat vaatteensa?

Olen eletyn elämäni varrella tullut siihen lopputulokseen, että vaatteiden osto, mikäli sijoitut ruumiillisissa mitoissasi Gaussin kellokäyrän mediaanin yläpäähän, on silkkaa arpapeliä ja niiden kauppojen lokaatiot, joissa myydään muutakin kuin ”naisten ja lasten kokoja”, on esoteriaa sen puhtaimmassa muodossa.

Tänään hain töiden puolesta lieden Tammiston Gigantista ja samalla päätin katsastaa XXL:n ja Budget Sportin tarjonnan sukkien, juoksuhousujen sekä boksereiden suhteen.

Luonnollisesti aloitin Giganttia vastapäätä olevasta XXL:stä.

Heti kärkeen tajusin, että kaupan nimi on harhaanjohtava, ellei jopa suoraa vittuilua. XXL:stä ei nimittäin löydy tuotteita jotka olisivat koko XXL. Jopa XL-kokoisen tuotteen löytäminen tästä hallista, jossa henkilökuntaa edustavat alati pirtsakat ja energiaa pursuavat tyttöset ja poikaset urheiluvaatteissaan.

Aloitin sukkaosastolta. Ensimmäiset koot 28-32, menin hyllyjä eteenpäin kunnes tulivat koot 36-40, jatkoin toivioretkeäni hyllyä eteenpäin. Se loppui kesken. Menin hyllyn toiselle puolelle, siellä oli räkeissä futuristisen näköisiä reppuja. Palasin sukkaosastolle ja kelasin tuotteet jälleen läpi.

Isoin sukkakoko oli 40.

40.

Minulla on viimeksi ollut koon 40 sukka 12-vuotiaana. Väitän etten ole ainoa.

Etsin käsiini yhden näistä myymälässä sojottavista sporttitontuista ja kysyin, ovatko mahdollisesti MIÄSTEN KOOT jossain erillisessä hyllyosastossa, tai peräti jossain isojen poikien XXL-urheiluliikkeessä – XL-XXL -liikkeessä?

Ei, kuulemma miesten ulkoiluvaateosastolla on isommat koot. Sinne siis.

Lönkätän hehtaarihallissa eteenpäin purjehduskengissäni ja punk-bändin fanipaidassa, saan katseita muilta asiakkailta, mutta en välitä, sillä minä etsin numeron 46 merinovillaisia juoksusukkia eikä mikään saa minua pysähtymään.

Pian löydän ”miesten osaston” jossa karamellivärein koristellut juoksuvaatteet roikkuvat suloisessa sekamelskassa. Onneksi henkilökunta ei tullut kysymään mitkä näistä vaatteista saisi olla, sillä olisin suorasukaiseen tyyliini vastannut ”ei mitään, tosimies ei näytä jumalauta Candy Kingiltä”.

Pienen hakemisen jälkeen löysin KOLME PARIA merinovillaisia sukkia koossa 43-46. Sekä yhden hyllyn takaa, housujen välissä oli kuuden piikin räkki Niken juoksusukkia samoissa kooissa. Sukkia oli melkein yhteensä kymmenen paria. Niitä sukkia joita oli kokoluokassa alle 40 oli kymmeniä tuhansia.

Housuja en arvannut katsella. Ne olivat värikkäitä ja trikoomallisia. Ja jopa tamperelaiset tietävät millaisen päällä trikoo on ruma.

Seuraavaksi kampesin Budget Sporttiin. Jos XXL oli kuvottavan vihreä värimaailmaltaan, edusti Budget Sport ilmiasultaan jotain, mikä olisi Tikkurilan värikartassa nimellä ”Skitzofreniaoranssi”.
Painelin ”miesten” osastolle ihmettelemään ja tulin samaan lopputulokseen kuin XXL:ssä; näiden halpakauppojen kokosysteemi oli täysin hakusessa. Isoimmat koot olivat L ja vastaavasti sukissa 44. Onneksi en tarvinnut kenkiä, sillä itku olisi tullut.

Mieleni teki hakea henkilökunnan edustaja ja kysyä, pääseekö jonkin salasanan tai salaisen kädenpuristuksen avulla jonnekin erilliseen siipeen jossa olisivat Miesten koot. Tosin päätellen siitä kuinka ”iso” Budget Sportin L-koko oli, olisin joutunut tähyämään kohti vaatteita joiden kokoluokitus olisi ollut Gargantua, Behemoth tai Goljatti.

Käytyäni kaikki ei-trikoomalliset juoksuhousut läpi, löysin YHDET jotka olivat sitä kokoa, että menivät päälle. Yhdet koko kaupasta.

Boksereissa isoin koko oli L. Joku oli paketteja availlut ja siinä laarin ääressä venyttelin harmaita ja totesin, että ”jumalaade näähän saattaisi jopa olla oikean kokoiset!”

Kotiin päästyäni avasin pakkauksen ja huomasin, että Budget Sportilla on sama ongelma kuin Tokmannilla: samojen vaatteiden koot ovat erilaiset eri värisissä samoissa vaatteissa.

Virheen havaittuani kohotin Saskia kivennäisvesipulloa Taiwanin halpatuotantoyhtiöille ,sanoin ”voi hitsin pimpura sentään” ja hyvästelin 19,99€ joilla olisin voinut esimerkiksi käyttää viinaan ja olueeseen, sen sijaan että ostin kolme numeroa liian pieniä boksereita.

Että näin taas vaihteeksi. Ja palatakseni kysymykseen, mistä saa Miesten kokoja; en tiedä. Mutta sen tiedän, että minä en ole mitenkään erikoisen isokokoinen kaveri. Tiedän monia minua isompia kavereita, millaista helvettiä mahtaa vaatteiden osto olla heillä?

ps. Jos haluat ostaa minulta 3 paria mustia boksereita hintaan 10€ niin ota yhteyttä. Päällä ne eivät ole olleet, mutta paketti on kerran pudonnut seinään.

3 kommenttia:

 1. Tämä on valitettavan totta. Nykyään on onneksi sentään liikkeitä, jotka myyvät vaatteita oikeastikin isoille miehille, mutta urheileman heidän ei sentään pidä. Olen itse samantyyppinen kuin sinä: en ole oikeasti iso, mutta näiden tavallisten vaatekauppojen kokoluokassa kuitenkin jotain ilmeisen poikkeuksellista. Jos vaatteita suinkin tehtäisiin Suomessa ja suomalaisille, niin en voi millään uskoa, että kokoskaala olisi näin suppea.

  Nyttemmin edesmenneellä Erätukulla oli usein hyvän kokoisia vaatteita, mutta nepä olikin juuri suomalaisille tehty. Onko meitä tosiaan näin vähän vai olemmeko liian hiljaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiholla muistelen Erätukkua. Vai onko asia niin, että ihmiset nurkumatta ostavat silloin harvoin kuin oma koko osuu kohdalle ja muutoin tyytyvät olemaan huonosti istuvissa vaatteissa?

   Poista
  2. Jännä juttu, minun on myös melko vaikea tai jopa mahdoton löytää sopivia vaatteita kun kuulun Gaussin käyrällä sinne äärilaitaan, enkä tällä tarkoita nyt sitä origon oikeanpuoleista jaosta.

   Poista