lauantai 31. joulukuuta 2011

Lasagne

Wanha klassikko.

Tarvitaan;

700g jauhelihaa
10 valkosipulinkynttä
2 isosipulia
reilu kourallinen raastettua porkkanaa
2 dl paseerattua tomaattia
1 pikkupurkki tomaattipyrettä
Mustapippuria
Suolaa, sokeria
Hyvää juustoraastetta.

Vajaa paketti lasagnelevyjä

7-9 dl maitoa
~80g voita
~desi vehnäjauhoja

Ensin veivataan jauhelikastike, eli bolognese eli "bolo".

Heivaa paseerattu tomsku kattilaan, vähän lämpöä alle.
Hienonna valkosipuli ja sipuli, freesaa pannulla voinokareessa ja lisää porkkanaraaste. Viimeiseksi lisää tomaattipyree. Kääntele ja nakkaa paseeratun tomaatin joukkoon. Voit huuhtaista pannun punkkupullon pohjilla, jos käden ulottuvilla..

Seuraavaksi ruskista jauheliha parissa eri erässä ja lisää kattilaan. Kiehauta ylös varovaisesti, mausta pippurilla, oreganolla, basilikalla. Tarkista suola ja sokeri/happamuus. Siirrä syrjään jäähylle.

Sitten tehdään valkokastike, eli bechamel.

Sulata voi kattilassa ja lämmitä maito mikrossa. Lisää vehnäjauhot voihin ja alenna lämpöä tuntuvasti. Turvota jauhot, mutta älä vahingossakaan ruskista niitä! Turvottele rauhassa viitisen minuuttia tai puolikkaan Koff-tölkin verran. Nosta lämpöä ja lisää maito pienissä erissä. Sinun pitäisi saada aikaan sellaista valkoista, vähän lettutaikinasta paksumpaa, valkoista kastiketta. Varo, ettet polta soosia pohjaan!

Jos kastikkeesta tulee liian paksua, ohenna sitä maidolla. Jos liian ohutta, vatkaa pieneen maitomäärään vehniksiä ja lisää tämä kastikkeeseen sekoittaen. Mausta valkokastike suolalla ja jauhetulla muskotilla.

Voitele uunivuoka, levitä pohjalle kerros boloa, tasaa se vaikka yhdellä lasagnelevyllä ja asettele levyt tasaisesti massan päälle. Levitä toinen kerros boloa ja sen päälle vähän valkokastiketta, tasaa taas yhdellä levyllä ja asettele levyt tasaisesti ja toista edellinen työvaihe. Oma uunivuokani on sellainen vajaa norttiasin korkuinen ja pohjaltaan sellainen, että molemmat kämmenet mahtuvat sinne. Tällä ohjeella saan kolme kerrosta aikaiseksi. Kun laitat lasselevyt viimeisen kerran "kanneksi" kaada loput bechamelit päälle, tasoita ja levittele juustoraaste pinnalle.

Paista 180'c uunissa reilu puoli tuntia. Anna vetäytyä ainakin 20 min ennen leikkaamista.

Bon eko..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti