sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Kahvissa ei pidä säästellä

Halpaa ja hyvää ei ole olemassakaan. Jostain kumman syystä, mielenhäiriössä, ostin Alepasta X-tra merkkistä kahvia. 'Lepassa olisi ollut myös AN:n Rekoa, mutta hinta oli aika kipurajoilla ~8€/0,5kg. Jopa Obama oli päälle seitsemän euroa! Neljää-pilkku-viittä euroa en myöskään viitsinyt investoida Juhla Mokkaan, joten X-tra lähti himaan karvan alle kahden euron hinnallaan.

Siis ihan oikeasti, moinen teko on idioottimaisuuksien kuninkuusluokkaa, mitä helvettiä oletin saavani kahdella eurolla?

Tänään pussi auki, kuivatuoksu jotain sahanpurun ja kostuneen Gyproc-levyn välistä. Ulkonäkö peippaa aika lailla sahanpuru-akselin kautta, tämän pitäisi olla paahtoluokka kolmosta mitä se ilmeisesti on keskimäärin. Juhlamokkaakin vaaleamman hiutaleen seassa on yönmustaa papanaa, kahvin karkeusaste vaihtelee törkeästi ja koko jauhatus on ilmaakin kevyempää höttöä. Olin jo tässä vaiheessa valmis dumaamaan sumpin paskaksi.

(kirjattakoon ylös, että tässä vaiheessa aamiaista vaimoni on jo käynyt kippaamassa oman X-tra kahvinsa viemäriin ja tehnyt kaakaota - itselleen.)


Kuusi mittaa pressopannuun, desi kuumaa vettä päälle, sekoitus lusikalla. Pari syvää nuuhkaisua, tuoksu kääntää vatsan ympäri. Lisää sahajauhoa, timpurin aamuoksennusta ja jotain mikä muistuttaa anopin "perinneherkkua" pohjaanpalaneena. Annan purujen turvota hetken ja annostelen loput ~6dl vedestä kannuun. Kuusi minuuttia seisotusta ja painallus, annostelu kuppeihin ja tilkka maitoa niskaan.

Maidotettu X-tra tuoksuu edelleen sahajauholle ja timpurin aamuoksennukselle. Maistan varovaisesti, en pysty edes nielemään. Joudun sylkäisemään samointein ulos. Annan mukin olla hetken ja tätä kirjoittaessa olen ottanut pari hörppyä. Kahvia ei pysty juomaan, paitsi väkisin, se ei maistu hyvältä, se ei tunnu hyvältä. Siitä puuttuu kaikki se mikä tekee kahvihetkestä päivän parhaimman, X-tra kahvi on kahvittelumaailman vastine tabascolasimurskassa istumiselle paljain persein.

Lopputulos, X-tra suodatinkahvia ei pysty ihminen juomaan. On moraalisesti väärin heittää ruokaa roskiin mutta tämä 6-mittaa vajaa X-tra kahvi lähtee kyllä samointein luiskaan. Elämäni huonoiten käytetyt kaksi euroa.

10 kommenttia:

 1. Olipas osuvasti kuvailtu tuosta kahvimerkistä. Yllättäen meidän työpaikan keittiö ostaa tuota kahvia ja vaikka me työntekijät tuomme itse omat kahvimme, niin vieraskahvit pitäisi keittää tuosta X-trasta. Kyseinen kahvi on jo aika paksu vitsi. Kerran katselin kun siivoojamme otti lusikan käteen ja erotteli porojen seasta vaaleat ja mustat porot erikseen. Mietimme pitkään, kumpi poro on sitä oikeaa kahvia ja mitä se toisen värinen muru siellä kahvissa oikein on...

  VastaaPoista
 2. Se on kuivattua kakkaa, en keksi muuta selitystä. Kerroin eräälle tutulle, että dumasin X-tra kahvin tyystin blogissa - ja syystä.

  Kaveri oli sitä mieltä, että näin ei saisi tehdä koska X-tra sumppi VOI olla JONKUN TOISEN ihmisen mielestä hyvää ja että "köyhilläkin" pitää olla vaihtoehto.

  Mielipiteen perusajatus kusee jo heti alussa, koska Ihminen ei voi tätä kahvia juoda ja väitän, että moni köyhä on mieluummin tyystin ilman kahvia kuin valitsee kahvikseen X-tran.

  VastaaPoista
 3. Olen kyllä samaa mieltä Räyhiksen kanssa. Vaikka X-tra on paljon halvempaa on hinta/laatu suhteessa suuri ero. Vaikka on tultu juotua kahvia vain 5 vuotta lyhyen elämäni aikana niin voi jo tässä vaiheessa huomata suuren makun eron.

  Mitä muuten tulee kahviin niin itselläni on kaksi perussääntöä: Vahvana ja mustana :).

  VastaaPoista
 4. Mun töissä siinä vaiheessa kun kukaan ei ole muistanut ostaa kahvia, alkaa henkilö joka kahvia keittää, peloitella kaapin perällä lymyilevällä X-tralla.

  VastaaPoista
 5. Hah haa! Uhkailuhan on tosiaan ainoa mihin tämä kahvi kelpaa, tosin avaamattomasta paketista saa myös kelpo ovenpönkän!

  VastaaPoista
 6. Uskaltaakohan tänne tulla suosittelemaan ruotsalaista tuotetta?
  http://www.lofbergslila.com/suomi/Tuotteet/Tuotteet/500-g/

  Meidän taloudessa vaihdettiin noin vuosi sitten Löfberg's Lilan Crescendo:n. Paahtoaste 5. Tuota kun laittaa puolet siitä, mitä normi Juhla Mokkaa, niin tulee vahvempaa kahvia, kuin Juhla Mokasta tulisi. Paketti maksaa muistaakseni noin euron enemmän, mutta riittääkin sitten pidempään. Löytyy ainakin Kantsun ja Leppävaaran Prismoista.

  VastaaPoista
 7. Menee testaukseen, on tuota Lilaa tullut joskus keiteltyä suodatinkeittimellä.

  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 8. Yksikään suomalaisen perusmarketin suomalaisista kahveista ei ole millään tavalla keitettynä juomakelpoista. Koskaan. Suomalainen tumma paahto on yhtä tummaa kuin albiino suola-aavikolla. Kelvotonta roskaa kertakaikkiaan. Suosittelen Zoega´sin kahveja. Löytyy ainakin Gigantista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! Kiitos nasevasta kommentista! Pistän tuon merkin korvan taakse ja kokeilen.

   Helsingistä saa muuten Päijänteentieltä (nro 29) "kunnon kahvia", Helsingin kahvipaahtimon toimesta. Mesta on avoinna ke-pe 7:30-16.

   Lisätiedot; http://helsinginkahvipaahtimo.com/

   Poista
 9. Joskus opiskeluvuosinani ostin tuota Xtra kahvia, joka oli opiskelijabudjetille sopivin kahvi... Tänä päivänä ihmettelen suuresti miten oikein pystyin silloin joka aamu ja päivä nielemään sitä kuraa! Tietysti asuntolassa oli keittiössä moccamaster keitin, niin sekin "kahvi" tuli parhaan mahdollisen makuisena... Muutaman vuoden päästä kun tuli taas köyhät päivät niin tuli sitä ostettua (keitin ne kahvit ihan normaalilla 20e kahvinkeittimellä), ja meinas ykä tulla suuhun heti ensimmäsen hörpyn aikana... Käväisin sitten siinä ostamassa presidentti-kahvipaketin ja sekoitin nuo kaksi paketillista keskenään... kyllä se xtra paketti tuli juotua sillä keinoin...

  VastaaPoista