tiistai 22. marraskuuta 2011

Joulukinkku

Joka joulu Suomessa paistetaan jotain kolme miljoonaa kinkkua. Suurin osa paistopusseissa. Mielestäni pari tuhatta paistopussia on jo melko kasa roskaa, puhumattakaan parista miljoonasta paistopussista. Paistopussi on muovia ja täysin turha kapine.

Ratkaisuja on kaksi, ruiskuori tai Perinnejouluherkkukinkkutm.

En ryhdy selittämään ruiskuoritekniikan hienouksia vaan keskitytään tuohon jälkimmäiseen.

Nimittäin paras kinkku on keitetty.

Jeps.

Ei sitä uunissa käristettyä kuivaa paskaa jota hampaat irvessä kossun voimilla kiskotaan kitusiin ja jota faija taltan ja vasaran kanssa vuolee ruisleivän päälle vielä pääsiäisenä. Ei.

Hanki sellainen 3-4 kiloinen, luuton, verkotettu kinkku. Sellainen jossa on kamara ja läski tallella. Kinkku laitetaan mahdollisimman isoon kattilaan, kymmenen litran pytty on paras. Se on muutenkin helvetin monikäyttöinen kattila olla olemassa ja niitä saa erilaisista tarjous- yms. taloista joskus ERITTÄIN HALVALLA. Mm. Arabianrannan Iittala-liike myy joskus 2-laadun kattiloita todella edukkaaseen hintaan!

Kinkku pataan ja kylmää vettä kunnes peittyy. Kattila liedelle ja ryhdytään keittämään maltilla, pintaan nouseva vaahto yms. nostellaan kauhalla syrjään ja tarvittaessa vettä lisätään.

Kun vaahtoa ei enää muodosto, kattilaan lisätään pari laakerinlehteä, pari sipulia, kourallinen valkosipulinkynsiä, muutama porkkana, nauris, suolaa ja mustapippureita. Kansi kiinni ja keitetään pienellä liekillä Kinkun paksuimpaan kohtaan lyödään lämpömittari ja HETI kun sen neula näyttää +70'C kinkku nostetaan ritilälle valumaan.

Liemi kiehautetaan kokoon ja siilataan harsokankaan läpi, tarpeeksi jäähtynyt kinkku peitetään foliolla ja pannaan jääkaappiin.

Seuraavana päivänä, aamulla, ryhdytään leipomaan lehtitaikinasta (myydään myös nimellä "torttutaikina") pieniä täytettyjä pasteijoita. Levy kaulitaan hivenen suuremmaksi ja viilletään kuuteen yhtä suureen osaan, keskelle nokare täytettä ja taitetaan kulmasta kulmaan kiinni. Reunat painetaan umpeen ja pasteijat nostetaan pellille jossa ne voidellaan munalla ennen paistamista. Paistetaan 200'C kunnes kauniin kullanruskeita.

Täytteiksi sopivat ainakin, emmental-raaste, paistettu pekoni, sipuli-sienisörssö, paistettu jauheliha yms. ja tietenkin erilaiset chilijohdannaiset

Näitä kannattaa tehdä isompi satsi!

Kinkusta irroitetaan verkko ja kamara - varovasti ettei läski lähde irti! Kulhossa vatkataan pari kananmunankeltuaista ja valinnainen sinappi sellaiseksi (tähän voi sotkea vielä hunajaa ja tilkan konjakkia), että sen voi penslata kinkkuun kiinni. Tai levittää palettiveitsellä. Päälle ripotellaan maustettu korppujauho, tarkoituksena tietenkin kattaa kinkku kokonaan tällä "kuorrutteella". Laita kinkku takaisin jääkaappiin vartomaan.

Kokoonkeitetty ja siilattu keittoliemi otetaan hyvissä ajoin kattilaan kiehumaan ja sitä maistellaan ahkerasti. Yleensä sitä joutuu vähän "tuunaamaan" esimerkiksi lihaliemikuutioilla - tai sitten puljongilla jos sitä on. Tarkoitus on kuitenkin saada aikaiseksi hyvänmakuinen liemi, se riittää.

Kun vieraat vaappuvat taloon, uuni pannaan päälle, 225'C ja lihaliemen keitto lopetetaan. Liemeen voi kipata ryhtiä antamaan puoli pulloa olutta, tilkan sherryä tai halpaa brändyä.

Kuuma liemi tarjotaan täytettyjen pasteijoiden kanssa.

Kinkku on uunissa kunnes pinta on kauniin ruskea, n. 15-20 min.

Paaljon olutta. Paaljon snapsia.

6 kommenttia:

  1. Vahva ylistys keittokinkulle. Allekirjoitan täysin sen että oikealla tavalla keittämällä kinkusta tulee aivan loistavaa. Eri asia on sitten se että kuka lähtee keittämään kinkkua joulupöytään? No itse taidan kuulua tähän kategoriaan tänä jouluna.

    VastaaPoista
  2. Itse taidan tänä vuonna jättää sikatuotteet väliin protestina huonosta eläintenhoidosta. Viime vuonna tuli kinkkuakin syötyä, mutta se oli ostettu suoraan tutulta sikafarmarilta jonka eläimet ovat todistetusti hyvinvoivia.

    Ja kyllähän perinteinen uunikinkkukin voi olla hyvää, meidän suomenruotsalaisessa aatelisperheessä kinkku on pruukattu aina keittää.

    VastaaPoista
  3. Suomessa nuo kinkutki on täyttä roskaa. tungettu täyteen E450, e451 tai e452 fosfaatteja, ja nämä sen takia että saadaan lihaan imeytettyä jopa 50% vettä. eli jos tämän vähentä, lisäksi luu ja nahka, nii alkaa oleen kinkulla kilohinta kohdillaan.

    VastaaPoista
  4. No itse tein tänään leivinuunissa ilman pussia kinkun, ja se oli erittäin hyvä näin pikkujoulu kinkuksi... http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/jamie-oliver/christmas-jerk-ham-recipe

    Jouluna on perinteinen, ei keitetty, vaan leivinuunissa paistettu kinkku. Leivinuuni antaa siihen omat hyvät maut ja siitä ei tule kuiva...

    Ja jouluna pitää olla kinkun kanssa makeaa sahtia, lasi tai pari...
    Jos jompi kumpi puuttuu joulupöydästä, ei ole kunnon joulu...

    VastaaPoista