torstai 3. toukokuuta 2018

Nykyajan valokuvaus ja sen rappio

Nauran aina kovasti kun kuulen miten ihmiset puhuvat järjestelmäkameroista "oikeina kameroina" joilla saa hyviä kuvia. Varsinkin digijärkkäreistä puhuttaessa. Nauran kovin. Hyviä kuvia saa vaikka filmipurkista tehdyllä neulanreikäkameralla.

Juntit!

En pysty viettämään aikaani valokuvausfoorumeilla tai Facebookin valokuvausryhmissä. En vaan pysty. Siellä puhutaan sellaisisista asioista kuin megapikselit, RAW-tiedostot ja ihmetellään jonkun Lightroomin käyttöä ja sen kalleutta ja sitä kunnolla pyörittävän tietokoneen kalleutta. Ihan samaa kamahomoilua ja rahalla saa -mentaliteettia kuin kello- ja autoharrastajien ryhmissä. Neulamunaiset pelkurit pönkittävät itsetuntoaan pikavippien ja balanssiluottojen rahoittamilla ostoksilla. Hyi helvetti, oksettavaa.

Noissa ryhmissä myös rakastamani suomen kieli rapautuu kovaa vauhtia. Tyhmentäviä anglismeja vilisee silmissä jatkuvalla syötöllä.

Ei puhuta skannaamisesta, vaan scannauksesta. Mittaetsin on rangefinder. Täyskenno on full frame.

Valtaosa ei edes osata kuvata valolla, siis valokuvata. Heidän kalliit, eksoottisilla nimillä varustetut digitaalijärjestelmäkameransa ovat automaattiasennossa 99% ajasta, koska kenelläkään ei ole aikaa ja halua sisäistää tuhatsivuista manuaalia. He eivät tiedä mitä tekevät, eivätkä he tule koskaan oppimaan. Koska "hyvä kamera" on heille sellainen joka on "iso" ja siinä lukee isolla mikä se on, siksi että muut "valokuvaajat" osaavat olla kateellisia, koska toisella on kalliimpi kamera.

Jos kuvaat koko ajan täysautomaatilla ja toivot saavasi kuvistasi "hyviä" runkkaamalla niitä jossain Lightroomissa apple-tietokoneellasi, olet kuin joku joka matkustaa aina bussilla ja toivoo siten oppivansa ajamaan autoa.

Go full manual.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti