lauantai 8. kesäkuuta 2013

Paistettuja papuja (refried beans)

Ajatko avolavalla? Onko päässäsi ympäri vuorokauden kotimaisen traktorivalmistajan mainoslippis? Onko suosikkioluesi se, mitä halvimmalla saa? Tykkäätkö, että kätesi voivat liikkua vapaasti? Oletko saksinut kaikista paidoistasi hihat pois?`Onko suurimmalla osalla sukulaisistasi tai kavereista etunimen etuliitteenä "Billy"? Myös naispuolisilla?

Jos vastasit "kyllä" edellämainittuihin kysymyksiin, onnittelen! Saatat nimittäin kuulua valtavaan valkoisen roskasakin vähemmistöön nimeltä punaniskat.

Vitsi vitsinä. Olen näin kesän korvalla yrittänyt imeä mahdollisimman paljon vaikutteita amerikan maaseudulta, varsinkin Missisippijoen suiston alkuperäismeiningeistä. Tarkoituksena on pyhittää kesä grillaamiselle ja sikarilaatikkokitaran soitolle. Ja tietysti myös kaljan lippaamiselle hihattomassa flanellipaidassa...

Traileripuiston asukkaiden päivittäiseen ruokavalioon (kuulemma tai ainakin luullakseni) kuuluu oleellisena osana pavut. Koska ne ovat halpoja. Ja itseasiassa, ovathan tölkkipavut aika romanttisia.

Täällä härmässä valtaosa netissä jaettavista resepteistä on valitettavasti pantu eteenpäin jonkinlaisen besserwisseröinnin takia. Yllättävän usein törmää netissä siihen, että joku häthätää kirjoitustaitoinen onkin puskenut jonkun aivan loistavalta vaikuttavan reseptin ilmoille. Pienellä googlaamisella resepti löytyykin sanasta-sanaan jostain oikeasta reseptisivustosta. Sitten on vielä nämä hifistelijät jotka pokkana väittävät, että Suomesta saa tuoreita ostereita joulukuussa..

Mutta asiaan. Paistettujen papujen reseptiin olen törmännyt nyt jo pariin kertaan. Päätin kokeilla tätä hyvältä vaikuttavaa juttua, koska tykkään pavuista. Ja koska eilen laiskotti niin, etten jaksanut tehdä "oikeaa ruokaa".

Ameriikan sivustoilta kopioidut reseptit käskevät käyttämään pintopapuja. Itse en ole moisiin törmännyt täällä, vissiin niitä ituhippien kaupoista sais, mutta mielestäni mielekkään ruoanlaiton kulmakivi on se, että raaka-aineet saadaan läheltä. Mieluiten samasta paikasta kuin mistä leipä ja maito ostetaan; Alepasta!!

Kirjastoni kattaa laajalti, paitsi dekkareita sekä merisodankäyntiä, myös ruoanlaiton kiehtovaa maailmaa. Könemannin kansainvälisestä elintarvikeoppaasta pystyin lunttaamaan, että pintopapuja voidaan käyttää kidneypapujen sijasta! Haa! Kidneypapuja! Niitä saa 'Lepasta!

Kipin kapin ruokakauppaan ja sieltä kyytiin tölkki kidneypapuja suolaliemessä, valkoisia papuja tomaattiliemessä sekä korillinen Koffin olutta.

Paistetut pavut

1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
½ habanero
½ tl limettimehua (sitruunamehukin käy)
1 tlk kidneypapuja
1 tlk valkoisia papuja tomskuliemessä
Mustapippuria, juustokuminaa ja savupaprikajauhetta

Heivaa n.50g smörreä, eli voita, pannulle. Älä unta näe, että käytät sitä teollista akselirasvaa jota myydään Floran tms. nimellä. Eikä mitään juoksevia ruoanlaittorasvoja.

Sulata voi, sillä välin silppua sipulit ja chili. Heivaa ne pannulle ja kypsyttele niitä varovasti, mieluiten reilusti matalalla lämmöllä kuin liian kuumalla.

Laita kidneypavut valumaan, spuulaa ylimääräinen harmaa suolaliemi pois. Avaa valkoiset pavut ja valuta vain papujen päällä oleva tomaattiliemi pois.

Nosta lämpöä vähäsen ja nakkaa kidneypavut pannulle. Kuullottele niitä pari minuuttia ja ryhdy samalla muussailemaan niitä paistinlastalla. Jatka tätä pari minuuttia, kippaa sitten valkoiset pavut liemineen pannulle.

Muussaile papuja siihen malliin, että n.80% niistä on soseena. Mausta koko satsi edellämainituilla kuivamausteilla, sammuta lämpö ja anna papumössön vetäytyä tovi (10-15min).

Papumössöä voi syödä sellaisenaan tai leivän kanssa. Itse kaavin sitä kitusiini X-tra tortilla chipsien avulla. Lisäkkeinä oli vielä guacamolea sekä salsaa. Ja halpaa kaljaa. Urf!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti