maanantai 29. huhtikuuta 2013

Heterosimaa!

Wikipedia tietää kertoa mielenkiintoisia faktoja Simasta. Alkuperäinen sima pitäisi tehdä hunajasta, mutta täällä pohjolassa käytetään fariinisokeria sekä siirappia!

Perinteinen vappujuoma joka vie janon ja antaa hövelin käytöksen!

Siman teko on kivaa puuhaa, sokerituotteet keitetään erikseen vesitilkassa, yhdistetään isompaan vesimäärään, sekaan hiivaa ja annetaan käydä päivästä kahteen.

"Nykyisenlaista makeaa simaa alettiin valmistaa Suomessa 1700-luvulta alkaen, jolloin se oli aluksi lähinnä kartanoiden väen juoma sokerin ja hunajan kalleuden vuoksi. Suomalainen sima on perinteistä skandinaavista simaa makeampaa ja se sisältää vain vähän alkoholia, keskimäärin noin yhden tilavuusprosentin" -Wikipedia

YHDEN TILAVUUSPROSENTIN!?

Räyhäsetä on nyt hyvin, hyvin vihainen. Ja kahta kovemmin pettynyt. Mutta ei hätää pikku palleroiset, Räyhis on isommilta pojilta kuullut, että Prismasta saa ostaa rankkihiivaa turbohiivaa jota käytetään ponun kotiviinin valmistukseen. Spesifinen hiivakulttuuri auttaa myös tekemään vähän stanasti voltteja paremman makuista simaa!

Otetaan;
3 litraa kiehuvaa vettä
750g fariinisokeria
2 kg sokeria
2 dl siirappia
4 lohkottua sitruunaa (tai 3/4 dl sitruunamehua)
Kourallinen kuivattuja viinirypäleitä
Superhiivaa
3 litraa haaleaa/kylmää vettä

Keitetään kaikki sekaisin ja kaadetaan passeliin (=litratilavuudeltaan tarpeeksi isoon) saaviin, itse ostin kymppilitran kannellisen ämpärin. Päälle kylmää vettä 3l. Annetaan seistä tunnin verran, jottei ole liian kuumaa. Hämmennetään turbohiiva sekaan ja nostetaan pytty viikoksi kylppäriin pulputtamaan.


Sitten sananen esivallalta;

"Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta 22.12.1994/1344 5§ määrää, että kotiviiniä voidaan valmistaa omaan, perheenjäsenten tai vieraiden käyttöön. Valmistetun juoman myynti tai sen tarjoaminen kaupallisen toiminnan yhteydessä tai maksullisissa tilaisuuksissa on kielletty."

    "Muita mietoja alkoholijuomia kuin olutta kotitaloudessa
    valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää ainoastaan
    tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai
    raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan
    viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita. Valmistuksen
    tulee tapahtua käyttäen riittäviä raaka-ainemääriä siten,
    että sanotut raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä
    syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi
    havaittavissa."


Teknisesti ottaen mieto simakin on laitonta...


Paratiisiseurakunnan jäsen, veli Räyhis, on laskeutunut polvirukoukseen pyhän Simasaavin eteen viikoksi jotta suotuisat karmat ja fengshuit mahdollistaisivat mahdollisimman usean sokerimolekyylin muuttumisen hiivan kakaksi.


1 kommentti:

  1. Katso alkoholilakia, kolmas pykälä ja kolmas momentti. Alkoholijuomassa on oltava yli 2,8% alkoholia, joten perinteinen sima ei sitä ole. Huoli pois.

    VastaaPoista