lauantai 29. lokakuuta 2011

Juustossa löytyy

En voi väittää olevani "juustodiggari isosti", mutta kun pääsen maistamaan hyvää juustoa, sitä pitää saada lisää. Arkijuustoja en kuluta juuri ollenkaan, puhun nyt näistä suomalaistyyppisistä edameista ja kermajuustoista joille yhteisin tunnusmerkki on paketin kanteen prässätty rasvaprosentin ilmoittava luku. Alhaista.

Eräs ystäväni on yrittänyt hioa "lastujen" reseptiä täydellisyyteen, mitkä maissilastut, mikä salsa, mikä chili ja mikä juusto. Yrityksen ja erehdyksen kautta hän on päätynyt Cathedral Cityn extra mature cheddariin. Itseasiassa viimeksi kun eksyin kaverille kuuntelemaan musiikkia ja nauttimaan pieniä punaisia keittiön pöydän ääressä, sain maistettavaksi pienen biitin tuota voimakkaan tuoksuista juustoa.

Tuon reissun jälkeen olen joutunut ostamaan tätä herkkua liki viikottain, leikkaan siitä paksuja viipaleita joita mussutan kirjaa lukiessa ja olutta hörppiessä. Lienee sanomattakin selvää, että on aika mullistava kokemus päästä haukkaamaan kunnon cheddaria jos aikaisemmat kokemukset aiheesta koostuvat yksittäispakatuista, sairaalloisen oransseista nahkeista liuskoista. Puhun nyt siitä skeidasta jota suomalaisille myydään cheddarina ja jota tungetaan hamppareiden väliin, jo tavasta miten nuo viipalecheddarit sulavat naudanlihapihvin päällä voi päätellä ettei kyse ole ihmisravinnosta, sylinterikannen tai syylarin tiivistysmassasta ehkä.

Tämä kuva on varastettu..
Oikea cheddar on englantilaista, ei saksalaista. Oikea cheddar on voimakkaan tuoksuista mutta haalean väristä, ei haalean makuista ja voimakkaan väristä. Kokeilkaa ihmiset ja huomatkaa, miten ne oranssit ovipönkät jäävät kauppaan!

12 kommenttia:

 1. No nyt puhut asiaa.

  Tuo on todellakin SE cheddar, kun chilejä täytetään. Niistä säälittävistä yksittäispakatuista viipaleista ei saisi käyttää samaa nimeä, mutta minkäs teet, tämä on vapaa maa.

  VastaaPoista
 2. Jep, on cheddaria ja "cheddaria". Jotenkin tuntuu että mitä vaan oranssia juustonkaltaista ainetta voi sanoa cheddariksi. Mystistä, vähän niinkuin ne valmis oranssi marinadimäski lihapakkauksissa, mitähän sekin on loppujen lopuksi? Väri matchaa kumminkin "cheddariin"...

  Iso peukku kuitenkin tuolle katedraalikaupungin extramadurolle.

  VastaaPoista
 3. No perkule!

  En ole viitsinyt "cheddaria" syödä, kun on tullut kokeiltua vain noita yksittäispakattuja, mitkä ovat olleet suuria mauttomia pettymyksiä.
  Tuota pitääkin kokeilla. Heti huomenna.

  VastaaPoista
 4. "Mystistä, vähän niinkuin ne valmis oranssi marinadimäski lihapakkauksissa, mitähän sekin on loppujen lopuksi?"

  Se oranssi lieju on tosiaan omituista. Väittäisin, että jos sitä lähtisi tutkimaan niin se uhmaisi kaikkia kvanttifysiikan lakeja. Todennäköisesti se ottaisi jalat alleen ja kirmaisi haneen.

  Itse olen sitä mieltä, että tuo oranssi marinadi on jotain liejua jota on alkanut pukata jostain kolosta teurastamon mailta, joku on ensin sotkenut kenkänsä siihen ja "lähde" on löydetty. Nyt tämä lihajalostamo tekee isot fyrkat kun oranssia limaa pumpataan suoraan halkeamasta tankkiautoon ja myydään muille pakkaamoille. Suosittelen tutustumaan sellaiseen Ö-luokan leffaan kuin "Blob - valuva kuolema". :D

  VastaaPoista
 5. Eiks ne yksittäispakatut cheddarit oo nimeltäänki "cheddarin makuisia sulatejuustoviipaleita", eli eihän tosiaanka oo samaa tavaraa - jos nyt ees puhutaan samasta asiasta... Ite tykkään vähän miedommasta cheddarista kuin tuo mainitsemasi mutta tuota samaa sarjaa minäkin suosin. Harmi vaan kun pitää lähteä etäälle kalaan jos kunnon juustoa haluua, meidän lähiässällä ei cheddaria enää oo. Oli aikaisemmin mutta sitä ei vissiin ostanu sit kukaan muu kuin mie niin eipä oo enää! Ei väkisin, onneks parmesaania ja vuohenjuustoa kuitenki saa!

  VastaaPoista
 6. Voi muuten olla, että paketissa on tuo maininta "cheddarin makuista dää dää". Mielestäni on moraalisesti väärin painaa etukanteen "Cheddar" ja takakanteen nelosen fontilla, että oikeasti tää on kierrätettyjä autonrenkaita mutta hei maku on liki sama kuin oikeassa cheddarissa.

  Huh! X-tra ja Euroshitter Pizzajuustoissa lukee sentään ihan fasadissa, että "juustonkaltainen tuote". Odotan kauhulla eineksiä joiden pakkauksessa kerrotaan sisällön olevan "ruoankaltainen tuote" :D.

  Voin vain kuvitella millaista olisi elää yhden ruokakaupan varassa, edellisellä työkeikalla jouduin pari viikkoa elämään Siwan antimien varassa. Ensimmäisen viikon puolivälissä päätin jättää lounaan tyystin syömättä kuin hakea Siwasta pari päivää vanhoja härskejä lihapiirakoita tai kourallisen suklaapatukoita. Voi tätä elämää!

  VastaaPoista
 7. Se on ihan hirveetä se juustonkaltainen... ostin kerran ihan testimielessä. HUI!

  Meidän lähikauppa on siwa mutta onneks sieltä ei tarvii ostaa muuta kuin maitoa (ja joskus olutta...). Tuo lähiässä on tosi hyvä kauppa - siis semmoiseks pienemmäks marketiks. Sit tässä äärellä on myös K-supermarket joka ei oo ollenka hyvä, kallis ja suppea valikoima. Sit kun joskus tulee prismalle lähdettyä niin sit sitä ostelee vähän parempaakin. (Tulipas maalainen olo vaikka kuitenki reilun 20 000 asukkaan lähiössä asun! ;D)

  VastaaPoista
 8. Prisma tuli tuohon parin kilsan päähän kolme-neljä vuotta sitten, alkuun siellä rampattiin neljä kertaa viikossa. Nyt siellä käydään jos tarvitaan jotain mitä lähialepassa ei ole, kuten tänään kun kahvinkeitin "kuoli". Pressopannu hintaan ~17 eemeliä, oli kätevä poimia työmatkalla. Stadissa on jännää, koko maailma tuntuu olevan heti kynnyksen toisella puolella.

  VastaaPoista
 9. Ei tuokaan nyt oikeasti mikään "cheddarien cheddar" ole, vaikka heittämällä parasta suomalaisista marketeista saatavaa cheddaria onkin. Briteissä tuo Cathedral City cheddar on sellainen joka kodin juusto tai pöytäjuusto, vähän kuin meillä joku Valion emmental. Maistuu ja menee alas jokaiselle, mutta käy pitemmän päälle tylsäksi. Jos joskus satut Englannissa käymään, suosittelen lämpimästi testailemaan erilaisia cheddareita. Jo ihan tavallisista marketeista löytyy siellä hyllymetreittän erilaisia cheddareita (vähän kuin meillä edameita ja emmentaleja), ja ne ovat myös halpoja. Puhumattakaan sitten paikallisten pientuottajien taidonnäytteistä. Cheddarit (ja halpa viina) ovatkin ainoita asioita, joita tuolta saarelta yhä kaipaan.

  Chili-cheddar on muuten mielenkiintoinen tuttavuus... ei nyt varsinainen vuoden makuelämys, mutta jos tykkää sekä chilistä että ceddarista, niin ei se ihan pieleen voi mennä :D Ei tietoa saako Suomesta.

  T. paluumuuttaja...

  VastaaPoista
 10. K-Market Mustassa Pekassa olen nähnyt jonkinlaista chilicheddaria myytävänä. Cathedral City on tosiaan brittiläistä arkijuustoa, taitaa olla saarivaltakunnan myydyin juustokin. Tai ainakin cheddar..

  VastaaPoista
 11. En itsekään ole juustorunkkari isosti, joten Cathedral city cheddar olisi varmaan jäänyt hyllyyn ilman suositustasi. Kiitos siitä. Kuuluu nykyään meikäläisen dieettiin.

  Jos gouda tippuu, niin Parrano robusto vie kielen pyllyyn. Kilohinta lähentelee 14K romukullan hintaa, mutta voi varjele että on maukasta.

  VastaaPoista
 12. OK. Hyvä tietää, joulupöytään todennäköisesti eksyy jotain eksoottisempia (kalliimpia) herkkuja joten tuo taitaa mennä kokeiluun. Kiitoksia!

  VastaaPoista