Suomessa ei ole ruokakulttuuria. Ei ainakaan kunnon ruokaa tai kulttuuria.
Kepulaisen
propagandan mukainen lautasmalli on 70-luvun jälkeen vajaassa 40
vuodessa saatu kipattua pizzaan ja kebabbiin päin kallelleen. Sillä
erotuksella, että kebab on korppujauho-jauhelihaseosta vailla kunnon mausteita ja pizzakin valju
aavistus siitä mitä se voisi olla.
Suomessa liha vedetään
läpikypsänä maitolasin kera joten on ymmärrettävää, että pizza on
valkoista pullamussua jonka päällä on koko alepan säilykehylly ja jotain
paskaa jota kehdataan sanoa juustoksi.
Maassa jossa Juha Vuorinen on kirjailija ja Putous hyvää viihdettä, voidaan aivan mainiosti leikkiä, että Rosso/Chicos/ABC ovat "oikeita" ravintoloita.
Fy fan.
Koko
ajatus ruokakulttuurista Suomessa on tuulimyllyjä vastaan
taistelemista. On helpompaa muuttaa johonkin oikeaan maahan
keski-eurooppaan kuin toivoa pastöroimatonta juustoa tai tuoretta
rocotoa johonkin Öllölän Saleen. Puhumattakaan, että joku joskus uskaltaisi näitä eksoottisia ja vieraita tuotteita ostaa - ja miksi ostaisikaan kun EU-rahoilla subventoitu bulkkiskeida on halvempaakin!
Vasta ulkomaille mentäessä voi omin silmin todeta kuinka suomalaiset ovat hannarikansaa safkan suhteen. Pankaas merkille mitä härmäläiset vetävät perusravintona ulkomaanreissuilla;
1. Pizza
2. Wienerleike
3. Pizza
4. Lihapullat muusilla
5. Lehtipihvi
6. Pizza
Tosi gourmandit osaavat toki erottua perusjuntista tilaamalla lehtipihvin mediumina.
Ja maidon tilaaminen ravintolassa ruokajuomaksi pitäisi tulkita eroanomukseksi ihmiskunnasta.
Usein tulee täällä kotimaassa notkuttua etnisissä
ravintoloissa. Kyllä on facepalmit lähellä kun Kämäräisen perhe tulee
syömään, ensin tiedustellaan erikoisuudet läpi, sitten etniset safkat.
Lopuksi päätetään, ettei kebabbeja ja falafelejä uskalleta kokkeilla.
Pizzaa ja lehtipihviä kaikille, perheen 14-vuotiaalle kelpaa kuitenkin
vain nakit ja muusi. Ruokajuomaksi maitoa, iskälle menisi ehkä olut,
mutta kun tultiin autolla niin eihän sitä voi...
Sarvikuonojen maa.
Suomalaiset
ymmärtävät klassisesta ranskalaisesta keittiötaiteesta suurin piirtein
yhtä paljon kuin orava avaruussukkulasta. Maissa jossa ei olla
laskeuduttu puusta 60-luvulla, ruokakulttuuri on osa tapakasvatusta.
Täällä Suomaassa ruoka nähdään ensisijaisesti polttoaineena,
kulinaristinen orgasmi saavutetaan "mätön" muodossa, kun pizzan päälle
vedetään koko Alepan säilyketölkkikavalkadi. Kaikki muu on "heinät
ristiin"-pelleilyä jolle nauretaan avoimesti, "fiinimpiin" ravintoloihin
mennään vain jos työnantaja tarjoaa, jos illallinen ei mene tyystin
sikailuksi ja ryyppäämiseksi (=juhlitaan) aterointi on ylijäykkää,
muodollista ja koetaan hankalaksi. Jälkikäteen muistelu ei lämmitä
mieltä, kun koko illallisen ajan on jännätty ikenet kireenä.
Ottaen huomioon, että Suomi on käytännöllisesti katsoen
maatalousyhteiskunta ja vielä pari sukupolvea sitten kaikki syötävä
saatiin suurinpiirtein omasta pellosta. Kaupungistuminen
keski-eurooppalaiseen tapaan ja sen seurauksena riippumattomuus omasta
maatilkusta, joka ruokkisi sitä omistavan henkilön on Suomessa niin uusi
juttu, että on synti ja häpeä, että meillä on parikymppisiä jotka eivät
osaa perunoita keittää. Kaikki kunnia tosin suomalaiselle
einesteollisuudelle, itsekin vanhana kapitalistina mieluummin vaikka
kieltäisin hellat ja kattilat ihmisiltä ja myisin pelkkää einespizzaa ja
mikroaaltouuneja!
Olet aivan oikeassa. Sama toistuu Ruotsin ja Suomen välisillä laivoilla, ns. seisovassapöydässä. Suomalaiset juntit jonottaa lasten pöydästä ranskalaisia,lihapyöryköitä, perunamuussia yms. sitä samaa paskaa mitä syövät joka päivä kotonaa!
VastaaPoistaPuhumattakaan, että buffasta haetaan KOKO ateria samalle lautaselle, kylmät ruoat, lämpimät ruoat sekä jälkkäri yhdeksi helvetin isoksi, vastenmieliseksi keoksi.
VastaaPoistaIlmeisesti pulavuosista on niin vähän aikaa, että safkan loppumisen pelko on edelleen konkreettisena ilmassa. Ensi tiistaina on taas kaupat kiinni (paitsi kioskit ja siwat) niin eiköhän viimeistään sunnuntaina ole jo juhlamokat ja pullapolakat loppuneet kun juntit ovat hamstranneet.
No, muistan kyllä yhden joulunalusristeilyn, jolla ei ollut kauheasti väkeä. Joukosta erottui ryhmä italialaisia, jotka toimivat suunnilleen edellä kuvatulla tavalla, ja lisäksi tökkivät jonossa edellä olevaa (allekirjoittanut) lautasella selkään, kun vauhti ei ollut heidän mielestään tarpeeksi ripeä.
VastaaPoistaterv. Ode
No pliis..italothan ovat euroopan puolalaisia! :D
PoistaMeidän isovaarillamme oli kuulema tapana sanoa ,että "Samaan paikkaan se silti menee" ja sitten hän pinoi lautaselleen sellaisen mukavan ruokavuoren.
VastaaPoistaHyviä pointteja tuossa tekstissäsi. Erotun kyllä tavallisista "mössön" syöjistä ,mutta kebabit kyllä maistuu ;).
-Lillen
Kebabbiakin on useampaa sorttia. Teollinen Suomikebab on rinnastettavissa näihin "kananuggeteihin" joiden oikea myyntinimi pitäisi olla "kananpersereikä-ja-jalkanahka-nuggetit".
PoistaKaikki samalle lautaselle? Joo - Sörkan vankilassa!