Eilen tuli taas kokattua sisäpaistista pihviä, valmiiksi renssattua
hyvää lihaa 20€/kg! Tällä kertaa jotain vähän erilaista, lihaan tehtiin
ristiviiltoja ja lisukkeeksi valikoitui pippurikermakastike sekä
paahdetut punajuuret vuohenjuustolla!
Otetaan liha, eli
sisäpaistin kärkiosa. Leikataan siitä sellaisia ~2cm paksuja pihvejä.
Taputellaan kädellä vähän tasaisemmaksi ja tehdään pintaan 3mm
ristikkokuvio terävällä veitsellä, ei tarvitse olla syviä viiltoja,
sellainen 2-3mm riittää. Lopuksi nuiji pihvejä kevyesti nyrkillä.
Seuraavaksi
hienonna 6 valkosipulinkynttä, nosta silppu pieneen kattilaan ja ota
sieltä reilu hyppysellinen jokaisen pihvin päälle. Rouhi jokaiselle
pihville mustapippuria, ripaus suolaa ja jotain kuivattua chiliä.
Lopuksi pirskottele chipotletabaa ja hiero koko mausteseos pinnan
viiltoihin. Toista toiselta puolelta. Kun pihvit on maustettu, ne voi
nostaa yhteen läjään lautaselle vartomaan.
Lohko
punajuuret, heivaa ne uunivuokaan ja törpöttele päälle suolaa,
mustapippuria, oliiviöljyä, 2tl siirappia ja ripaus oreganoa. Käännä
uuniin 180-200'C ja kokeile tunnin päästä kypsyysastetta. Juuri ennen
kuin ne ovat kypsiä, murra sormin reilusti vuohenjuustoa niiden päälle.
(Nyt tuli mieleeni, että valmiin lisäkkeen päälle voisi vielä nostella
lusikalla hunajaa...)
Kastike syntyy siinä sivussa. Nyt viime
aikoina olen luopunut jauhoilla suurustamisesta ja siirtynyt tyystin
Maizen....JA PASKAT! siirtynyt keittämään kermaa kasaan! (Vaimon käskystä).
Muistatko
sen kattilan, jonne käskin nostaa valkosipulisilpun? Toivottavasti
sinne jäi vähän! Murskaa sormissasi ruokalusikallinen (tai kaksi)
viherpippuria ja yksi ruokalusikallinen rosépippuria, heivaa nekin
kattilaan. Kattilaan voi laittaa myös pienen nokareen voita. Sitten
päivän kikkaan; omaa laiskuuttani en ole saanut aikaiseksi keittää
lihalientä, olenkin satunnaisesti ostanut litran pahvipakkauksessa
lihalientä ja kotona kaatanut sen jääpalapusseihin! Näistä pusseista on
kätevä puristaa melko tarkka määrä puljonkia pataan! Kuvassa olenkin jo
hyvissä ajoin heittänyt viisi nappulaa kattilan pohjalle sulamaan.
Ei
muuta kuin lämpöä alle ja kun lihaliemi on kondensoitunut alle puoleen,
lisätään 3 dl kermaa. Keitä tätä kasaan vartin verran ja lisää purkki
smetanaa. Keitä vielä kunnes konsistenssi alkaa olla miellyttävä, käännä
lämpö pois ja vatkaa sekaan kaksi sormenpään kokoista voinokaretta.
Paista pihvit pannulla, nosta punajuuret kylkeen, kastike niskaan ja ääntä kohden!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti